'Foutje in software', ja hoor! Justitie nam 'per ongeluk' 25.000 vertrouwelijke telefoontjes met advocaten op

Geen categoriedec 13 2019, 21:00
De onderzoekscommissie, die heeft onderzocht of er inderdaad veel meer gesprekken tussen advocaten en cliënten onterecht werden opgenomen, zet de teller nu op 'ongeveer 25.000 gesprekken'. Dit geen jarenlang fout, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Dit is toch compleet belachelijk?
Gesprekken tussen advocaten en cliënten zijn per definitie vertrouwelijk. Zo'n beetje iedereen weet dat. En om die privacy te waarborgen konden advocaten hun nummer aangeven voor een systeem, dat ervoor zou zorgen dat zij juist niet afgeluisterd zouden worden. Maar Justitie had kennelijk te maken met een fout in het systeem die jarenlang onopgemerkt is gebleven want daar kijkt natuurlijk nooit iemand naar. 'Oeps!'
Hoe dat nou kon gebeuren? Ja als de lijst van niet af te luisteren telefoonnummers te laat wordt doorgegeven of als hetzelfde nummer meerdere keren op de lijst staat, dan heeft het systeem er al geen zin meer in.
Het hele argument van een 'fout in het systeem' is echt belachelijk. Natuurlijk is de overheid over het algemeen vrij incompetent als het op digitale systemen aankomt, maar dan lees ik dit:

"Op basis van verdere berekeningen schat de commissie dat justitie 75 gesprekken heeft beluisterd en dat 200 gesprekken met de politie zijn gedeeld, terwijl ook dat vanwege de vertrouwelijkheid niet de bedoeling is."

Het aantal telefoontjes wat echt relevant zou zijn voor Justitie lijkt mij al vrij klein. Neem je dáár weer het deel van wat ook daadwerkelijk tegen een verdachte gebruikt kan worden, zonder die verdachte en zijn advocaat te laten merken hoe je aan die informatie bent gekomen, dan kom je denk ik op de cijfers uit het citaat uit. Maar minister Dekker zei 'Oeps, sorry' dus waar hebben we het over!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten