Single’s Day, Black Friday en Cyber Monday, drie internationale koopfestijnen die al jaren razend populair zijn in het buitenland en nu ook serieuze proporties in Nederland beginnen te krijgen. Vooral webwinkels lijken hier sterk op in te spelen met grote marketing campagnes. Wat zijn de gevolgen van dit soort acties?
De cijfers liegen er niet om, op Black Friday werd er ruim 70% meer uitgegeven dan op een gemiddelde dag wat een omzet van meer dan 1,5 miljard Euro in Nederland opleverde. We worden verleidt met hoge kortingen, en natuurlijk zijn wij Nederlanders daar zeer gevoelig voor.
Toch hoor je ook steeds meer tegengeluiden en waarschuwingen betreffende ‘nep-kortingen’.
Veel ondernemers vinden het lastig de juiste strategie voor Black Friday te kiezen. Bijvoorbeeld webwinkel Bedsupply, die gespecialiseerd is in hoogwaardig beddengoed doet normaal gesproken niet aan kortingsacties maar heeft dit jaar voor het eerst wel meegedaan aan Black Friday. “Wij zijn geen discounter, maar bieden een mooi assortiment van kwalitatief goede hoeslakens, dekbedovertrekken en dekbedden voor een reële prijs. Normaal gesproken bieden wij alleen onze vaste klanten via onze nieuwsbrief een mooie korting, maar nu hebben we voor het eerst alle klanten op Black Friday een korting geboden. Het effect was enorm, maar of we daar nu zo blij van zijn geworden? Door alle media aandacht was het de dagen voor en na Black Friday juist wat rustiger dan normaal en juist die ene dag extreem druk. Dat is ontzettend belastend voor het magazijn en voor de transporteurs die alle bestellingen bij onze klanten moeten afleveren.
Als je de omzet van de hele week terugrekent is deze bijna gelijk aan een normale week, alleen veel extremer verdeeld. Toch is het ook geen optie om niet mee te doen, want dan zal de klant bij de concurrent die wel meedoet kopen en heb je omzet-technisch zelfs een slechte week te pakken”
Ook de grote partijen zoals Bol kunnen deze extreme pieken niet aan en hebben Black Friday verdeeld over de hele week met iedere dag een andere productgroep in de actie.
Dit soort kortingsacties lijken een onomkeerbaar fenomeen waar je als winkelier bijna in mee moet om de klant niet te missen. Toch zal ook de winkelier een gezonde marge moeten maken om te kunnen blijven bestaan en kan niet alles maar met hoge kortingen worden verkocht. Voorlopig zien we echter dat het effect van dit soort koopfestijnen alleen maar toeneemt.
Het is duidelijk dat de (r)e-tail nog steeds volop in beweging is en de verschuiving van offline naar online nog steeds gaande is waarbij stevig wordt ‘gevochten’ voor marktaandeel.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties