Foutje van Nederland in Afghanistan - Overgedragen gevangenen tóch gemarteld ondanks 'volgsysteem'

Geen categoriejun 22 2019, 10:00
Nederland gooit met de pet naar eigen verantwoordelijkheden. Ondanks argwaan, onzekerheid en waarschuwingen, droeg Nederland tóch Afghaanse gevangenen over aan de Afghaanse inlichtingendienst. Zij staan bekend om marteling en afpersing maar ach, 'we houden het goed in de gaten'. Niet dus. Dat meldt Trouw.
Nog voor de missie in Afghanistan (2006-2010) begon wist Nederland al dat het, vroeg of laat, gevangenen zou krijgen. De Afghaanse inlichtingendienst NDS, was toen al berucht. Er zou dus een moment komen dat de gevangenen over zouden moeten worden gedragen aan de NDS.
Internationale wetgeving dicteert dat een land, dat bewust gevangenen overdraagt aan een dienst die erom bekend staat mensenrechten aan de laars te lappen, hoofdverantwoordelijk blijft voor die gevangenen. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot wist iedereen er echter van te verzekeren dat de gevangenen middels een 'volgsysteem' goed in de gaten zouden worden gehouden.
Onderzoek door journalisten van Lighthouse Reports toont aan dat dit volgsysteem ronduit ruk was. Slechts een derde van de gevangenen is bezocht en velen van hen zijn wel degelijk gemarteld en afgeperst. Sterker nog, sommige betalen de NDS nog steeds! Ben Bot zal het een worst wezen, die lobbyt lekker verder tijdens een van zijn leuke baantjes als voorzitter van wat clubjes.
Of Nederland nu ook stappen gaat ondernemen om dit recht te zetten? Ik gok van niet. Maar ondertussen wel vooral veel blijven deugen en te zeggen hoe belangrijk internationale regels en mensenrechten zijn! Woorden zijn tegenwoordig namelijk belangrijker geworden dan daden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten