Vier verkiezingsnederlagen op rij: verantwoordelijke partijtop SP evalueert belabberde resultaten zelf

Geen categoriejun 22 2019, 11:00
'Slager keurt eigen vlees,' zegt SP'er Herman Beekers. Vier verkiezingsnederlagen op rij voor de SP en nu gaat de SP-partijtop zélf evalueren waar het toch mis is gegaan. Dit soort fratsen doen de spanning binnen de partij alleen maar toenemen. Via de NOS.
Op de partijraad wordt een commissie samengesteld dit voornamelijk uit partijprominenten bestaat. De commissie heeft als doel om de verkiezingsuitslagen te evalueren en met een plan te komen over de te varen koers.
Ondanks onvrede binnen de partij, met name over de identiteit en waarden van de SP, lijkt er maar weinig schot in de zaak te zitten. De SP kampt namelijk met een tweedeling. Enerzijds bedient men de antikapitalisten die er voor 'de gewone man' zijn en internationaal georiënteerd zijn. Anderzijds probeert men de Nederlandse arbeider te bedienen, die niets opheeft met arbeidsmigranten, antikapitalisme of internationalisme.
Het is die Nederlandse arbeider die z'n eigen concurrentiepositie ziet afbrokkelen. Die ziet hoe belasting waar hij aan bijdraagt, wordt verkwanseld. Die gewoon een mooi bestaan voor zichzelf en zijn dierbaren wil creëren, terwijl via zijn geld er steeds een beroep op hem wordt gedaan om aan de minder bedeelden te geven, die daardoor soms een nog beter bestaan genieten dan hijzelf.
De SP heeft op die manier veel kiezers verloren aan de PVV. De partijtop durft echter niet veel te doen om ze terug te krijgen. Stappen in die richting zetten zou namelijk betekenen dat de ándere, antikapitalistische flank kan gaan rebelleren.
Met deze moeilijke keuze en een partijtop die zichzelf zit te evalueren maar niet echt één kant op wil, is het een kwestie van tijd voor de vijfde nederlaag kan worden bijgeschreven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten