Fractievoorzitters zien geen probleem in verlies van de zetel Haga: 'het komt wel goed'

Geen categoriesep 24 2019, 19:15
De coalitiepartijen in de Tweede Kamer maken zich allerminst zorgen om het vertrek van VVD'er Wybren van Haga. De fractievoorzitters laten aan NU weten dat ze zich 'geen zorgen' maken. Maar met het vertrek van Haga staat de meerderheid van de coalitie onder druk. Officieel 'bezit' de regering nog 75 van de, jawel, 150 zeteltjes. De helft dus en niet genoeg voor een meerderheid.
Ondanks dat Haga de VVD moet verlaten blijft hij nog wel deel uitmaken van het parlement. Aangezien de coalitie in de Eerste Kamer haar meerderheid al kwijt is sinds de Provinciale Statenverkiezingen van maart is het geen grote klap. Maar extra onhandig is het echter wel. Het betekent dat voor élk wetsvoorstel dat de coalitie wil doorvoeren men ten minste één ander Kamerlid vindt die ook instemt. Dit verzwakt de coalitie dus wel enigszins.
Echter worden de echte politieke spelletjes via de Senaat gespeeld. Officieel mag dat niet, maar het gebeurt wel in de realiteit. In de Senaat staan tal van fracties klaar om in ruil voor subsidiegelden en andere toezeggingen een stem te geven voor de wetgeving van de coalitie. Het is in die kamer waar het verlies van de meerderheid van de coalitie het meeste pijn doet, niet in de Tweede Kamer waar ze nog 75 bezitten.
Aangezien VVD'er Haga slechts één zetel meeneemt, maken de fractievoorzitters van de coalitiepartijen zich geen zorgen, zo stelt Rob Jetten (D66):

"Ik maak me er op dit moment geen zorgen over"

Op dit moment is er geen vuiltje aan de lucht voor D66, VVD, ChristenUnie en CDA, maar dat kan natuurlijk snel veranderen. Niets is zo veranderlijk als het weer en de kiezer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten