Frans-Israëlische oplichters stelen voor dérde keer identiteit Franse minister, buit: 8 miljoen

Frans-Israëlische oplichters stelen voor dérde keer identiteit Franse minister, buit: 8 miljoen

Voor de derde keer is het oplichters gelukt om zich voor te doen als de Franse minister Jean-Yves Le Drian. Hierdoor wisten ze een zakenman zo'n acht miljoen euro afhandig te maken! Dat meldt de Volkskrant.

Ze gingen kennelijk vrij geraffineerd te werk. In Israël werd een ministeriële suite nagebouwd. Met e-mail, telefoon en zelfs skypeconversaties deden ze zich voor als de Franse minister!

Zakenlieden waren het doelwit. Ze werden gevraagd om een donatie te leveren om ontvoerde Fransen mee vrij te kunnen kopen. De acht miljoen werd al snel buitgemaakt, juist omdat onderdeel van de scam was dat dit tegen het officiële beleid van de regering inging.

Ene Gilbert Chikli, die in 2005 de trendsetter werd van deze manier van oplichting, was van Frans-Israëlische afkomst en vluchtte naar Israël toen het hem in Frankrijk te heet onder de voeten werd. Hij heeft diverse anderen dus geïnspireerd.

Toch is het frappant dat zakenlieden, die zo even acht miljoen over de balk smijten, zo makkelijk te overtuigen waren. Zijn die oplichters dan zo goed? Zijn Fransen zo blind en goedgelovig? Ook is het natuurlijk behoorlijk vreemd dat steeds dezelfde minister wordt gebruikt om deze truc uit te halen.

De daders zijn in ieder geval aangehouden. Of ze in Frankrijk of Israël berecht zullen worden is nog onduidelijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties