Frans/Belgische beleggers investeren 78 miljoen in Nederlands vakantiepark

Geen categoriedec 06 2016, 18:55
In maart 2015 gingen alle 564 vakantiecottages van Center Parcs Port Zélande in verkoop. Exploitant Pierre & Vacances Center Parcs Group en vastgoedeigenaar Klaas Hummel hadden hierover overeenstemming bereikt. Particulieren konden voor gemiddeld 160.000 euro een cottage kopen.
Uiteindelijk werden 234 vakantiebungelows door particulieren aangeschaft, de resterende 330 zijn nu overgenomen door een consortium van buitenlandse institutionele beleggers. Daarmee is het park zeer snel uitverkocht, met gemiddeld tien woningen per week.
Rendement
Zowel de cottages als de centrale voorzieningen van het vakantiepark waren in handen van Klaas Hummel, eigenaar en oprichter van vastgoedonderneming Lapidus Holding. Naast Port Zélande bezit Hummel ook nog vastgoed op andere Center Parcs parken in binnen- en buitenland. Door het vastgoed te verkopen komt er geld vrij voor renovaties van het park. De kopers van de cottages moeten de vakantiewoningen overigens nog gewoon door Center Parcs laten verhuren, in ruil hiervoor krijgen ze vijftien jaar lang gegarandeerd 5 procent rente per jaar over de verhuurinkomsten. Dit is minder dan de 7 procent die Center Parcs aan de vorige eigenaar uitkeerde, zodat ook zo geld wordt vrijgemaakt.
De 330 cottages die nog niet waren verkocht aan particulieren en de centrale voorzieningen zijn nu aangekocht door een consortium onder leiding van de Franse assetmanager Atream. Dit consortium bestaat verder uit de Franse verzekeringsmaatschappij Maif, de Franse bank Caisse-d’Eparne, de Belgische beursgenoteerde vastgoedmaatschappij Home Invest en een family office. Samen betaalden zij 78 miljoen euro voor het vastgoed. Daarmee is het vastgoed op het park voor in totaal meer dan 120 miljoen euro verkocht.
Geld voor renovaties
Met het opgehaalde geld worden onder meer alle cottages uitgerust met nieuwe luxe voorzieningen zoals een jacuzzi. “Center Parcs Port Zélande wordt daarmee het eerste Nederlandse park dat volledig in de nieuwe luxe stijl van Center Parcs wordt gebracht, vergelijkbaar met de nieuwbouw van parken in Frankrijk en Duitsland”, aldus verkoopdirecteur Enrico de Koster van Pierre & Vacances Property Investments. “Door deze totale vernieuwing en upgrading verwachten we een nog groter publiek aan te spreken, waardoor de bezetting naar verwachting nog verder zal stijgen.” Afgelopen jaar was de bezettingsgraad van het park al hoog met 75 procent.
De renovaties van Port Zélande waren al in gang gezet maar kunnen nu versneld worden afgerond. Het ligt in de lijn der verwachting dat Pierre & Vacances Center Parcs Group en Klaas Hummel ook bij andere vakantieparken voor een vergelijkbare aanpak zullen kiezen. “Wij merken dat de institutionele markt gretig op zoek is naar kwalitatief goede beleggingen”, aldus vastgoedondernemer Klaas Hummel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten