Franse autoriteiten verijdelen aanslag op op marinebasis in Toulon

Geen categorienov 11 2015, 19:00
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zegt dat de Franse autoriteiten een aanslag hebben verijdeld op een marinebasis in het plaatsje Toulon.
Volgens de minister was een 25-jarige moslimextremist van plan om de aanslag te plegen. In gesprekken met de politie liet hij achteraf weten dat hij eigenlijk af wilde reizen naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij radicale groeperingen - het gaat dan vrijwel zeker om ISIS, de extremistische organisatie die hele delen van Irak en Syrië bezet.
Hoewel ISIS al enige tijd gebombardeerd wordt door een Westerse coalitie geleid door Amerika en sinds kort ook door Rusland, blijft de organisatie een regionale macht om rekening mee te houden. Sterker nog, volgens experts is het effect van de luchtaanvallen nagenoeg nihil. Op de één of andere manier is ISIS in staat om de klappen allemaal op te vangen en vervolgens nieuwe steden en dorpen te veroveren. Blijkbaar is de Fransman die nu opgepakt is daar hartstikke blij mee.
De autoriteiten zetten hem echter op een zwarte lijst en namen zijn paspoort af. Daardoor kon de verdachte niet meer naar het buitenland reizen en zijn jihadistische droom dus niet verwezenlijken.
Uit woede én omdat hij gewoon een extremist is die niet-moslims wil doodmaken besloot de man vervolgens om een aanslag te plegen op de marinebasis. Daarbij hoopte hij zoveel mogelijk slachtoffers te maken en zichzelf in een radicaal-islamitische martelaar te veranderen.
We mogen dankbaar zijn dat de Franse autoriteiten op tijd konden ingrepen. Als ze dat niet hadden gedaan waren moslimradicalen wéér verantwoordelijk geweest voor een afgrijselijke aanslag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten