Ze is slechts 24 jaar oud, maar is in de ogen van deze vader van vier meisjes een echte held

Geen categorienov 11 2015, 20:00
Avi Ruderman - uit Tel Aviv, Israël - vroeg zich een jaar lang af wie hem een beenmergtransplantatie had bezorgd waardoor hij verder kon gaan met leven. Wie was zijn held - of heldin? Wie redde hem het leven?
De 54-jarige man was niet de enige die met dit soort vragen worstelden. Aan de andere kant van de wereld (in Philidelphia) was er namelijk een 24-jarige dame met gelijksoortige vragen, maar dan net andersom gesteld: wie had gebruik kunnen maken van haar beenmergdonatie? En hoe ging het nu met die patiënt? Was hij nog in leven?
De jongedame in kwestie heet Molly Allanoff. Zij verloor haar eigen vader jaren eerder. Hij had weliswaar een beenmergtransplantatie ondergaan, maar stierf alsnog binnen het jaar. Molly hoopte dat het anders zou lopen voor de man die zij hielp door haar donatie; een donatie die ze gaf omdat ze het zo vreselijk vond om haar vader te verliezen en ervoor wilde zorgen dat een andere dochter niet hetzelfde lot zou ondergaan.
Hoewel de twee graag met elkaar in contact zouden komen was dat niet mogelijk. De organisatie verantwoordelijk voor dit soort transplantaties wil namelijk dat patiënten een jaar wachten voor ze contact kunnen opnemen met hun redder; dit omdat het eerste jaar van groot belang is. De kans is namelijk groot dat ze gedurende die periode alsnog overlijden.
En dus wachtten Avi en Molly. 12 maanden lang.
Avi wist dat hij hoe dan ook mazzel had gehad, ook als hij het niet overleefde. Slechts 4 van de 10 mensen die een beenmergtransplantatie moeten hebben krijgen er eentje; dit voornamelijk omdat het bijzonder lastig is om een passende donateur te vinden. Avi had echter geluk: in 2014 hoorden zowel hij als Molly dat ze perfect met elkaar overeenkwamen en dat Molly's donatie gebruikt kon worden om Avi te helpen.
Screen Shot 2015-11-11 at 15.54.35
Twee maanden geleden kreeg Molly opeens een brief. Het begon als volgt:

"Mijn lieve donor... In oktober 2014 onderging ik een beenmergtransplantatie. Het redde mijn leven en ik ben je ontzettend dankbaar. Ik ben 54 jaar oud en woon in Israël, maar ga binnenkort naar de Verenigde Staten om mijn dochter en haar verloofde - een speler in de NBA - te bezoeken. Het zou een eer zijn om je te ontmoeten en je persoonlijk te bedanken."

Molly wilde hem maar wat graag ontmoeten. De twee werden in contact met elkaar gesteld. Avi had een mooie speech voorbereid die hij zou geven op het moment dat Molly haar telefoon opnam - voor ze elkaar ontmoetten zouden ze namelijk met elkaar bellen. Toen de telefoon overging besloot Avi echter hard te huilen. Het enige wat hij kon uitbrengen toen ze opnam was: "Ik ben degene die je hebt gered."
Op 4 november - een week geleden - was het dan eindelijk zo ver. Avi en zijn dochters reisden naar Philadelphia waar ze Molly ontmoetten; de jongedame aan wie Avi zijn leven te danken had.
Tijdens hun bijeenkomst verraste Avi iedereen door Molly en haar vriendje uit te nodigen bij het huwelijk van zijn dochter, dat plaats zal vinden in Israël. Hij vertelde Molly: "Jij bent nu ook mijn dochter, je hoort er helemaal bij." Dat moet Molly, die immers geen vader meer heeft, ongetwijfeld goed in de oren klinken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten