Franse Premier Philippe geeft toe: "Er is een nieuwe vorm van bruut en gewelddadig antisemitisme in Frankrijk"

Geen categoriefeb 01 2018, 14:00
Een meisje van 15 en een jongen van 8 werden op vreselijke wijze aangevallen omdat ze joods zijn.
Dat Frankrijk een enorm probleem heeft met antisemitisme wisten wij natuurlijk al langer, maar de Franse politiek probeerde dat de afgelopen jaren toch steevast te negeren. Ja, joden werden zomaar op klaarlichte dag aangevallen, maar hé, dat waren incidenten. Steeds weer. Continu.
Nou, blijkbaar is de Franse politiek nu dan toch eindelijk wakker geworden. Hier was wel weer heel wat voor nodig: een 15-jarig meisje én een joodse jongen moesten er zwaar voor mishandeld worden. Het meisje werd in haar gezicht gestoken met een mes, het jongetje werd totaal in elkaar geslagen. Want joods.
In reactie op die antisemitische aanslagen -- want dat zijn het -- heeft premier Edouard Philippe nu eindelijk toegegeven dat Frankrijk last heeft van een nieuwe golf van antisemitisme:

"Om racisme en antisemitisme te bestrijden moet je de moed hebben om ze te benoemen; de moed om te bevestigen en te erkennen dat, ja, er een nieuwe vorm van bruut en gewelddadig antisemitisme is, en dat dit zich steeds openlijker toont in ons land."

Ook president Emmanuel Macron heeft de aanval op het joodse jongetje én de toename van antisemitisch geweld veroordeeld. "Een 8-jarige jongen is vandaag aangevallen in Sarcelles," twitterde de president. "Omdat hij een keppel droeg. Elke keer dat een burger wordt aangevallen vanwege zijn leeftijd, zijn uiterlijk of zijn religie wordt het hele land aangevallen." Daar voegde hij aan toe:

"En het hele land staat, zeker vandaag, achter Franse joden om deze misselijkmakende misdaden te bestrijden."

Eerder in januari werden twee koosjere winkels in Creteil in de fik gestoken, wat weer twee weken gebeurde nadat de winkel aangevallen waren door malloten die hakenkruizen op de gebouwen achterlieten.
De vraag is nu: hebben Macron en Philippe de moed om het beestje bij zijn naam te noemen? Hebben ze de moed om hardop te zeggen uit welke hoek deze aanvallen steeds weer komen, en wat de drijfveer van die mensen is? Zolang ze dat niet doen kan de strijd tegen dit nieuwe antisemitisme nooit gewonnen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten