Fransen de straat op tegen antisemitisme

Geen categoriemrt 29 2018, 18:00
Mireille Knoll, op 85-jarige leeftijd vermoord, vermoedelijk omdat ze joods was, zorgt voor massale steunbetuigingen vanuit de Fransen met hun stille tocht tegen antisemitisme. Gisteren, zo bericht de NOS, gingen vele Fransen de straat op, waaronder in de wijk waar de mevrouw woonde.
Bloemen voor haar flatgebouw en foto's van haar bij een hek, een respectvolle manier om met deze situatie om te gaan. Ook diverse politici waren aanwezig, waaronder President Macron, Jean-Luc Mélenchon en Marine Le Pen. Joodse organisaties maakten bezwaar tegen de komst van Le Pen gezien de antisemitische uitingen vanuit haar partij uit het verleden. De zoon van Mireille Knoll riep echter op tot eensgezindheid en verwelkomde óók Le Pen, respectvoller dan dat wordt het niet zou je denken!
Helaas, of zoals Trump zou zeggen: "Wrong!", het ging wel degelijk mis. Le Pen werd uitgejouwd en werd in veiligheid gebracht. Mélenchon voelde zich ook niet meer veilig en verliet vroegtijdig de bijeenkomst. Waar het pas echt wrang wordt, is dat de twee verdachten (één was haar buurman) elkaar nu beschuldigen van de moord. Daar komt ook nog bij dat het OM spreekt van 'moord met religieuze motieven', alsof ze de optie open willen houden voor die ene Boeddhistische loempiaboer gone rogue. Macron is echter een stuk eerlijker en zei: "De barbaren die zich beroepen op religie bevechten ons nu." Daarbij noemde hij, volgens de NOS, ook de moord op de Joodse Mireille Knoll.
Wat zoveel respect en eensgezindheid had kunnen uitstralen om enig soelaas te kunnen bieden tijdens deze verschrikkelijke misdaad, wordt direct weer een politiek issue. Het is al hartverscheurend dat een overlever van de Holocaust het op zo'n manier moet ontgelden. Het OM durft het beestje niet bij de naam te noemen, Le Pen en Mélenchon (wat je ook van hun ideeën vind) waren allebei welkom (maar toch niet), en de verdachten doen er blijkbaar alles aan om er onderuit te komen. Dit verhaal is niets minder dan een trieste gewaarwording met een bittere nasmaak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten