Fred Teeven weigert onder ede te getuigen

Fred Teeven weigert onder ede te getuigen

Wat zegt dat over zijn eerlijkheid?

De voormalige staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven, is niet van zins om onder ede tekst en uitleg te geven over de zogenaamde Rolodex-zaak. Die zaak draait om het kindermisbruik van enkele bijzonder hooggeplaatste individuen en werd in de jaren 90 van de vorige eeuw geleid door Teeven. Nu, in 2016, wil hij er echter niets meer over zeggen:

Fred Teeven gaat in beroep tegen het besluit van een rechter die hem opdroeg onder ede te getuigen over de Rolodex-zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) ondersteunt het hoger beroep, liet een woordvoerster zaterdag weten.

De Rolodex-zaak draait om mogelijk kindermisbruik door hooggeplaatste personen. Teeven leidde het onderzoek eind jaren negentig. Het OM vindt dat de geheimhoudingsplicht die Teeven destijds had als officier van justitie ook nu nog geldt, zei de woordvoerster.

Teeven verstopt zich achter de geheimhoudingsplicht die toen gold, en het OM steunt hem daarin. En dat is een beetje gek. Als je wilt dat de waarheid boven tafel komt is het immers een heel kleine moeite om de rechter gewoon zijn zin te geven. Je kunt zelfs als excuus opgeven dat je ertoe gedwongen werd als één van je oude vrienden het je kwalijk neemt.

Dat Teeven dat niet doet zegt weinig goeds over hem en zijn intenties in deze zaak die eerst en vooral draait om de handel en wandel van Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van Justitie. Teeven heeft in het verleden al wel gezegd dat Demmink geen officiële verdachte was in de jaren 90, maar weigerde vervolgens antwoord te geven op de vraag of Demminks naam wél genoemd werd door anderen.

Behoeft dat nadere uitleg?

Juist. Dat dacht ik al.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties