Friends: Verboten in Amsterdam

Geen categorieapr 03 2013, 15:14
Socialisme is bemoeizucht.
De Amsterdamse PvdA-wethouder Freek Ossel heeft een nieuwe manier bedacht om zich te bemoeien met inwoners van onze mooie hoofdstad: mensen mogen niet langer een huis met elkaar delen. Nou ja, dat mag wel van deze politieke God, maar alleen als ze familie van elkaar zijn, of het bed met elkaar delen (waarschijnlijk zit je dubbel goed als beide het geval is).
Hoewel Nederlanders, en dan met name Amsterdammers, zich tegenwoordig van alles en nog wat laten gebeuren, is er één Amsterdamse die zich wél verzet. Het gaat om Marte, een jonge professional. Zij heeft een Facebookpagina opgezet, "Woning delen moet mogen", om een soort van beweging te creëren van ontevreden burgers. Op die pagina legt ze uit:

Deel jij je vrije sector huurwoning in Amsterdam met 2 of meer anderen? Dan loop je het risico je huis uit te moeten, aangezien woning delen zonder vergunning in Amsterdam illegaal is (in alle andere Nederlandse steden mag dit wel). Eerder werd dit getolereerd, maar wethouder Ossel heeft de stadsdelen opdracht gegeven hier streng op te gaan controleren.

Daarnaast heeft ze een column ingestuurd naar het Parool. Lees 'm hier. Ze schrijft:

Sinds drie jaar heb ik een leuke baan met een salaris dat te hoog is voor een sociale huurwoning, maar nog te laag om een hypotheek te krijgen. Net als tienduizenden andere jonge Amsterdammers deel ik dus een appartement in de vrije sector met twee, eveneens werkende, vriendinnen. We zijn geen familie en delen ook niet het bed met elkaar; de voorwaarden die Ossel blijkbaar stelt om in Amsterdam een woning te mogen delen.

Wat we wel delen is de forse huur die we samen betalen aan een keurige huisbaas die even wars van huisjesmelken is als wethouder Ossel. 

Natuurlijk vindt die huisbaas huisjesmelken verschrikkelijk. Het is gewoon een keurige man die begrijpt dat jonge werkenden in hun eentje geen (mooie) woning in Amsterdam kunnen betalen. En dus vindt hij het prima dat Marte haar woning én de huur deelt met twee vriendinnen.
De gemeente denkt daar echter anders over. Wie denkt die huisbaas eigenlijk wel dat 'ie is? En Marte en co? Die moeten zich kapotschamen! De huur délen? De rillingen lopen wethouder Ossel over de rug. Brr, zoveel persoonlijke initiatieven? Zoveel slimheid? Vre-se-lijk.
En dus bemoeit de socialistische bestuurder zich ermee. Vanaf nu geldt de regel: of je neukt met elkaar, of je woont in een ander huis. Punt.
U ziet het maar weer: er zijn werkelijk geen grotere bemoeials dan socialisten. Het gaat prima met deze jonge Amsterdamse professionals; ze hebben, samen met verhuurders, een uitstekende oplossing gevonden voor hun woonprobleem... totdat rode bestuurders opeens beslissen dat ze zich ermee moeten bemoeien en alle betrokkenen het leven gans onmogelijk maken. Gewoon, omdat het kan.
En ondertussen vragen bestuurders en politici zich maar af waarom het vertrouwen in de politiek steeds kleiner wordt. Tja, wat denkt u zelf, dames en heren bemoeials?
Triest. Steun Martes actie daarom op Facebook. U kunt haar ook volgen op Twitter. Doe dat hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten