Friezen zoeken verbinding en autonomie: Nij Frisia

Geen categorieokt 22 2018, 12:00
Een eeuwenoud conflict tussen enerzijds bestuur vanuit Den Haag en de hang naar Friese vrijheid is nog steeds springlevend. De Friezen lijken aansluiting bij elkaar te zoeken en de samenwerking tussen de Friese landen te versterken. Ze organiseren zich in netwerken waarbij zij zich inzetten voor Nij Frisia: een autonome regio van Friese landen. Onlangs waren een aantal van hen op bezoek in Groningen, waar zij in Appingedam een opstalboom plaatsten.
Net als de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging hebben Friezen een lange geschiedenis van autonomie en zelfbestuur. Alvorens de Friezen door de Franken middels geweld werden geknecht, spraken zij hun eigen recht. Met eigen wetten en waarden. De opstalboom in Aurich was een plek waar vroeger het recht werd gesproken en staat symbool Fries zelfbestuur. Op initiatief van de organisatie Nij Frisia werd een opstalboom geplaatst in Appingedam. Twee wethouders van de gemeente waren aanwezig, evenals een statenlid van de provincie Groningen. Daarnaast waren Westfriezen uit Noord-Holland en Oostfriezen uit Duitsland aanwezig bij de onthulling van de opstalboom.
https://twitter.com/MariaGrossoDel/status/1053686235166842881
Op de foto zijn initiatiefnemers te zien en de vlag van Nij Frisia: de gele vlag mét pompeblêd. Voor de opstalboom ligt de vlag en het wapen van Oostfriesland, dat onder bestuur vanuit Berlijn valt. Ook de Groningse provincievlag is zichtbaar. Het initiatief is relatief onbekend, maar hoe meer chaos Den Haag over de Friese landen uitstort hoe meer de Friese landen met elkaar zullen gaan samenwerken. Voor nu worden ze vooral genegeerd. Dat doet denken aan een uitspraak die aan Mahatma Gandhi wordt toegeschreven: "In het begin negeren ze je en daarna lachen ze je uit. Vervolgens wordt je bestreden en uiteindelijk overwin je". Een uitspraak die lijkt te passen bij het initiatief Nij Frisia. Tenminste tot op dit moment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten