Front National-prominent geeft zich over aan Brussel: "Le Pen moet begrijpen dat het debat over de euro voorbij is!"

Geen categoriemei 11 2017, 13:00
Dat is toch wat gek, want volgens mij voeren we dat debat elke dag nog.
Gilbert Collard, die echt een lid is van Marine Le Pens kleine kring van vertrouwde adviseurs en bondgenoten, heeft zich publiekelijk enigszins tegen haar gekeerd. De Front National-prominent vindt namelijk dat Le Pen moet ophouden met voor een Frexit te pleiten. De euro is here to stay. Deal er maar mee!
"Voor ons is de vraag over de euro al voorbij," aldus Collard. "De mensen hielden hun referendum afgelopen zondag. Marine moet daar naar luisteren."
Maar wacht eens even: dat was geen referendum over de euro, maar over de vraag: wie wil je dat Frankrijk leidt, Emmanuel Macron of Marine Le Pen. Er zijn eurosceptici die voor Macron hebben gestemd (of blanco / niet hebben gestemd) omdat ze Le Pen om heel andere redenen niet zagen zitten. Bijv. vanwege haar socialistische economische politiek of het nog altijd controversiële imago van het Front National, zeker met betrekking tot antisemitisme.
Het klopt dat peilingen blijkt dat de Europese Unie als onderwerp het op één na belangrijkste onderwerp was volgens Franse kiezers bij de afgelopen verkiezingen, maar ook dat wil niet alles zeggen. Verschillende kiezers hadden verschillende prioriteiten. Sommige kiezers stemden daardoor op Le Pe, anderen op Macron. Die laatste deed het bijvoorbeeld ook erg goed wat werkgelegenheid en belastingen betrof.
Ik begrijp dat mannen als Collard het debat over de euro voorbij willen verklaren, maar dat is natuurlijk je grootst mogelijke onzin. Sterker nog, het debat wordt nu heviger gevoerd dan ooit. Zelfs voor de invoer van de euro was het debat niet zo levendig en fel.
Dat is ook niet zo gek. De euro is inherent instabiel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten