FVD definitief niet toegelaten tot bestuur Zuid-Holland, partijkartel wil: 'Brede middencoalitie!'

FVD definitief niet toegelaten tot bestuur Zuid-Holland, partijkartel wil: 'Brede middencoalitie!'

De provincie Zuid-Holland is in een nieuwe fase aangekomen: de post-Forum onderhandelingen zijn aangebroken voor het bestuur. Tijdens de informatie bleek volgens de informateurs dat er onderhandelingen moeten gaan plaatsvinden voor een brede middencoalitie.

Nadat de onderhandelingen mislukt waren om de gedeelde fractie van CU/SGP zich terugtrok uit een mogelijk bestuur met FvD, CDA en de VVD krijgt Zuid-Holland mogelijk een brede middencoalitie. SGP-leider Kees van der Staaij sprak toentertijd al van een "gemiste kans" maar zijn partij gaat nu wel akkoord met een brede middencoalitie.

De informateurs willen nu gaan onderhandelen met de volgende partijen: VVD, CDA, GL, PvdA en de CU/SGP fracties. Dit waarschijnlijk onder het mom van polderen en 'samenkomen'. Wat in feite zal neerkomen op een beleid dat ertoe leidt dat de provincie komende jaren er vele windmolens bij zal gaan krijgen.

Op papier klinkt het allemaal leuk. Vijf partijen die hun standpunten opzij kunnen zetten om een gezamenlijk doel te dienen en hierdoor velen compromissen zullen sluiten. Toch heeft het er meer van weg dat bepaalde partijen krampachtig blijven vasthouden aan hun machtspositie. Let wel: met vijf partijen in een bestuur betekent direct ook dat ieder partij een bestuurder wil aanleveren. Dit onder het mom van 'onderlinge balans' te bewaken - wat dit ook moge betekenen. Leuk feitje: een bestuurder van een provincie heeft recht op een vergoeding van om en nabij 8.950 euro. Een 'normaal' Statenlid krijgt een vergoeding van 1.200 euro.

Zeker een leuke vergoeding, zeker voor de hoeveelheid werk dat komt kijken bij het werk van de Provinciale Staten. Een 'brede middencoalitie' klinkt dus erg leuk voor compromis zoekende mensen maar de normale burger betaalt wel de rekening voor al deze 'bestuurder'. Kijk maar naar het huidige kabinet: doordat er vier partijen inzitten die allemaal een best groot ego hebben moesten er extra ministeries bijkomen om deze ego's te verzadigen.

Gaan ze dit nu ook doen in Zuid-Holland? Allemaal om het Forum buitensluiten?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties