FVD-, PVV-, D66- en GroenLinks-stemmers, ontevreden Nederlanders kun je gewoon negeren: weggezet als pessimist!

FVD-, PVV-, D66- en GroenLinks-stemmers, ontevreden Nederlanders kun je gewoon negeren: weggezet als pessimist!

De NRC biedt met de column van Maarten Boudry ruimte voor een argument om de 'ontevreden Nederlander' gewoon te negeren. Dat zijn gewoon 'pessimisten'!

Het Westen staat er volgens hem beter voor dan ooit maar peilingen laten zien dat Westerlingen het meest pessimistisch zijn van allemaal. Boudry deelt de maatschappij op in vooruitgangsdenkers als hijzelf en vier soorten pessimisten.

De argumenten die hij hiervoor aanhaalt komen uit een boek dat hij onderschrijft: mensen leven langer, gezonder, vrediger en veiliger dan ooit. Hoppa, geweldig, die vooruitgang! Allemaal te danken aan de wetenschap, liberale democratie, vrije markt en verlichting.

Iemand die daar niet zo in gelooft is natuurlijk een probleem voor dit grote succesverhaal en moet in een hokje worden gestopt. Boudry heeft er maar liefst vier weten te ontdekken:

Deze vier typen brengen natuurlijk een gevaarlijk probleem met zich mee. Ze zouden door hun denkwijzen naar oplossingen willen grijpen die radicaler en zelfs een "rechtvaardiging om onmenselijke maatregelen te nemen" zouden zijn.

En vanuit zijn oogpunt en eerder genoemde 'objectieve maatstaven' zal dat ook wel zo zijn. Het probleem is alleen dat alsmaar toenemende welvaart, levensduur en 'vrijheid' voor velen een behoorlijke prijs met zich meebrengt. Het is namelijk nogal een betekenisloos bestaan.

Of het nou om een jonge bankier gaat die weliswaar tonnen op de bank heeft maar op z'n 30ste kaal word en is gescheiden van z'n vrouw die hij toch al niet vaak zag (en de helft meekrijgt). Of een havenarbeider die zich tot z'n pensioen uit de naad heeft gewerkt maar nog steeds niet kan verhuizen en z'n kinderen nauwelijks heeft kunnen zien opgroeien.

Dat soort gevallen is wat de focus op enkel materiële welvaart en vooruitgang met zich meebrengt. Dát is waar die pessimisten vandaan komen. Het gevoel niet de zekerheid te hebben om iets op te kunnen bouwen en na te kunnen laten. Omdat een VVD'er z'n huis liever plat gooit voor een parkeerplaats of een GroenLinks-/D66-drammertje wil dat de erfbelasting omhoog wordt gegooid zodat het huis onteigend kan worden en er een paar vluchtelingen in het huis kunnen worden geplaatst.

Dat is geen pessimisme maar een terechte angst.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer