FVD wil dat het anders gaat: Hiddema pleit voor een "kenniskabinet"

FVD wil dat het anders gaat: Hiddema pleit voor een "kenniskabinet"

De tweede man van Forum voor Democratie heeft het wel gehad met de oude gang van zaken.

Theo Hiddema was vanmorgen te gast bij het ochtendprogramma op L1. Daar vertelde hij dat het maar eens afgelopen moet zijn met de normale, ouderwetse gang van zaken bij de formatie, die nu toch muurvast lijkt te zitten. Hij wil dat er een "kenniskabinet" komt van experts die samen een kabinet vormen. Vervolgens zou dat kabinet dan op zoek moeten naar steeds wisselende meerderheden in de Tweede Kamer.

De gedachte achter zo'n kenniskabinet (of zakenkabinet) is, nou ja, heel erg goed: het verhoogt het democratische gehalte van het systeem en zorgt ervoor dat het parlement echt kan doen wat het zou moeten doen, namelijk de regering controleren.

Van alle opties die nog op tafel liggen -- een minderheidskabinet, een kabinet VVD-CDA-D66-CU, en dus een zakenkabinet -- is dit natuurlijk veruit de beste. Heel veel partijen hebben elkaar uitgesloten. Die wil niet met die, en die wil niet met die. Het zijn net kleine kinderen op een schoolplein.

Dat is triest, maar het biedt ook mogelijkheden: er kan eindelijk iets gedaan worden aan het lage democratische gehalte in de politiek. Als er ooit een zakenkabinet of kenniskabinet in elkaar gezet kon worden, dan is het nu.

Of zit er nog iets anders in? Thierry Baudet liet gisteren namelijk weten dat GroenLinks opeens toch héél lief en aardig is tegenover hem en Hiddema:

Het is natuurlijk een grap, maar wel een leuke, dus die wilde ik jullie niet onthouden.

Terug naar de serieuze opmerkingen van Hiddema: een kenniskabinet is inderdaad de enige manier om de oude gang van zaken te doorbreken, snel een kabinet in elkaar te zetten, en er ook nog eens voor te zorgen dat het parlement zijn verantwoordelijkheid eindelijk neemt inzake het controleren van de regering. Met andere woorden, het is een geweldig voorstel... en dat betekent natuurlijk dat het er nooit van zal komen. Zo rolt Den Haag immers nu eenmaal.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties