Ga vandaag stemmen, en stem tegen het associatieverdrag met Oekraïne!

Ga vandaag stemmen, en stem tegen het associatieverdrag met Oekraïne!

Nederlanders hebben vandaag het recht om te gaan stemmen. Maak daar gebruik van.

Het gebeurt niet vaak dat Nederlandse kiezers in staat zijn om hun mening direct te geven over een verdrag. Normaal gesproken doen we dat alleen op indirecte wijze, namelijk door volksvertegenwoordigers te kiezen. Zij worden dan geacht om onze denkbeelden min of meer te representeren.

Helaas gaat dat lang niet altijd goed. Sterker nog, in Nederland is het gat tussen de Haagse kaasstolp en de kiezers zo groot dat parlementariërs niet eens weten wat er onder kiezers leeft en vaak precies het tegengestelde doen van wat kiezers willen.

Daarom is het zo fantastisch dat we tegenwoordig in staat zijn om onze mening via referenda duidelijk te maken.

Uit alle peilingen blijkt dat een meerderheid van de kiezers tegen het associatieverdrag met Oekraïne is. Soms is dat een overgrote meerderheid, soms een nipte. Maar een meerderheid is een meerderheid.

Triest genoeg wordt het vandaag echter wel spannend, wat vooral komt doordat het zeer wel mogelijk is dat de minimale opkomst van 30% niet gehaald wordt. Als dat zo is wordt de uitslag ongeldig verklaard en zullen parlementariërs de uitslag zonder probleem naast zich neerleggen. Ja, ook als 29% van de kiesgerechtigden komt opdagen en 80% tegen het verdrag stemt. Die ene procent geeft ze dan namelijk het excuus dat ze nodig hebben om hun eigen wil te doen in plaats van die van de kiezer.

Blijf vandaag dus niet thuis. Als je in staat bent om te stemmen, doe dat dan. In verreweg de meeste gevallen zal je dat maar een paar minuten -- of zelfs een paar seconden -- kosten.

En als je dan in dat hokje staat, stem dan tegen het verdrag. Brussel heeft al genoeg macht, en de EU is al groot genoeg. Er is geen enkele reden om de Brusselse bureaucraten nog een keer een overwinning te bezorgen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer