Gaat De Jager ook liegen over Cyprus?

Geen categorieaug 01 2011, 15:31
We hebben een nieuwe bailoutklant!
Cyprus heeft zojuist aangegeven hoogstwaarschijnlijk een bailout nodig te hebben.

Cyprus is toch maar mooi onder de radar doorgevlogen. Terwijl zowat iedereen zich blindstaarde op het effect van een tweede Griekse bailout op de rest van onze vakantiebestemmingen, zouden we haast vergeten dat dat schattige Cyprus met meer dan een vingerkootje in Griekenland zat.

Naar nu pijnlijk duidelijk wordt, hebben Cypriotische banken een moordend hoge exposure aan Griekenland. Bijna een derde van hun bezittingen is Griekse staatsschuld en nu daar een fijn percentage vanaf wordt geknipt, zitten de banken ineens met de handen in hun haircut.

Het zal niet enorm duur zijn om de Cyprioten te redden. In eurocratische termen een tot twee fiches; 5 tot 10 miljard euro. Ik ben benieuwd hoe De Jager ons die deal zal voorliegen. Zal hij het überhaupt vermelden of houdt-ie dergelijk wisselgeld gewoon stil en informeert hij de Kamer later pas. 35 Miljard was ook niet genoeg om aan te geven:

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft gezwegen over de 35 miljard euro aan extra garantiestellingen voor Griekenland omdat hij geen onrust wilde hebben op de financiële markten. Dat staat volgens Wouter Koolmees (D66) in een vertrouwelijke brief aan de Tweede Kamer, waarin hij maandag inzage heeft gekregen.

Vooral de Europese reactie op de malaise op Cyprus wordt een interessante. Cyprus zelf is van gering belang, maar ook een beetje houtrot kan het eurohuis ineen doen zakken. Besmettingsgevaar is het grootste probleem. Als Cyprus onder vuur ligt, loert er ook gevaar voor Spanje en Italië.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten