Gaat Kabinet-Rutte II vallen? Voortekenen voor kabinetscrisis dienen zich aan

Geen categorieaug 16 2016, 19:00
Steeds meer politiek commentatoren beginnen de aanstaande val van het kabinet te vermoeden. Premier Rutte en vice-premier Asscher doen zelf ook weinig om die speculatie de kop in te drukken.
Komt er - met de finishlijn in zicht - dit kalenderjaar nog een einde aan het plakband-verstandshuwelijk van VVD en PvdA in de vorm van dit kabinet? Het heeft er wel alle schijn van, want op de jaarlijkse kabinetsheidag ter ere van de opening van het politieke jaar antwoorden Rutte en Asscher niet echt bijzonder zelfverzekerd als journalisten hen vragen of dit kabinet de zogeheten 'rit' gaat uitzitten:

"Ze willen door tot het einde, maar ruzie hangt in de lucht. Die indruk wekte het kabinet van VVD en PvdA op de heidag aan het begin van zijn laatste missionaire jaar. Premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher spraken de ambitie uit om de rit uit te zitten tot 15 maart.

Maar "we gaan de verkiezingen in en de onderlinge verschillen laten zien", zo kondigde Asscher alvast aan. "De ambitie is er", zei Rutte over het volledig afmaken van de kabinetsperiode."

Ze zeggen nog niet openlijk dat ze dit kabinet willen opblazen, maar dat de suggestie niet gedecideerd van de hand wordt gedaan zegt genoeg over de momenteel gespannen verhoudingen. "Ruzie hangt in de lucht," concludeert De Telegraaf zo. En de krant is bepaald niet de enige die een kabinetsval tot de realistische opties vindt behoren: gisteren schreef DDS ook over de situatie die het alleszins mogelijk maakt dat Rutte een paar maanden eerder dan nu op de planning staat naar de Koning zal moeten om z'n ontslag in te dienen.
De reden is eenvoudig: dit kabinet is simpelweg uitgeregeerd. Alle grote plannen die men vier jaar geleden had, zijn inmiddels (alhoewel in zwaarverminkte vorm) doorgevoerd en ambities zijn er niet echt meer. Het enige wat nog rest is een impopulair kabinet dat een blok aan het been zal vormen bij de Tweede Kamerverkiezingen die hoe dan ook uiterlijk in maart gehouden zullen gaan worden.
Natuurlijk is het uitzonderlijk laf om een kabinet te laten vallen om geen andere reden dan electorale, maar politici doen nu eenmaal véél voor de macht. Ik zou zeggen: schaf alvast maar wat popcorn aan voor dit najaar. Het zou in de herfst nog wel eens heel goed kunnen gaan knetteren, knallen, en ontploffen in politiek Den Haag! Want wat Rutte en Asscher in feite nu doen, is vooruitlopen op een heleboel ruzie die ongetwijfeld nog zal komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten