Gedoogconstructie zorgt voor unieke situatie

Geen categoriesep 11 2011, 11:30
Onze gedoogconstructie zorgt ervoor dat de regeringspartijen beter dan anders in staat zijn de zetels binnenboord te houden. Dat concludeert Maurice de Hond deze week.
Volgens de opiniepeiler is de huidige situatie, waarbij het kabinet steun zoekt bij oppositiepartijen en Geert Wilders vanaf de voorste bankjes zijn onvrede mag spuien, ervoor dat twee coalitiepartijen (flink) winnen en juist in de oppositie twee partijen op een fors verlies staan. VVD staat sinds deze week twee zetels in de plus, PVV zelfs drie. PvdA, waar partijleider Cohen de volgende keer gewoon weer de verkiezingen wil doen, verliest er tien (!) en GroenLinks staat twee zetels in de min. Geheel en al het gevolg van de 'politiemissie' in Kunduz, overigens. Ondanks grote verschillen tussen de opvattingen van de bevolking en het kabinetsbeleid, blijven de coalitiepartijen ongeveer gelijk staan (een zetel in de min). Volgens De Hond is het voor het eerst sinds 2002 dat dit patroon optreedt.
Ik zei het afgelopen week al op bezoek bij BNR Nieuwsradio, maar Hans Hillen krijgt ook van een ruime meerderheid van de kiezers (77 procent) een pluim voor zijn eerlijkheid over de aard van de Kunduz-missie. 84 procent meent dat het inderdaad een militaire missie is, al meent 59 procent wel dat de uitspraken van de minister misschien niet zo handig waren.
Ach ja, voor wat het waard is. We hadden de Afghaanse agenten ook naar Nederland kunnen halen, maar dat vond niemand een optie omdat de Veluwe geen levensgevaarlijk hooggebergte is en omdat een bekeuring voor fietsen zonder licht wel even wat anders is dan het ontzetten van een kruispunt na een bloederige bomaanslag.
Het PGB zorgt voor meer controverse onder de bevolking. 77 procent vindt het 'in principe' een goed systeem. De Hond zelf legt dit verkeerd uit, want hij stelt dat een grote meerderheid het systeem in stand wil houden. Dat lijkt me een andere kwestie. Ik vind het persoonsgebonden budget 'in principe' ook een goed systeem, maar vind het tegelijkertijd absurd dat je uit dat potje je moeder kunt betalen als ze een zaterdagmiddag komt oppassen. En met mijn 'in principe'-instemming heb ik ook nog niets gezegd over de grootschalige en prijzige PGB-fraude.
Afijn, de gehele peiling met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: VVD 33 (+1), PVV 27 (-), SP 22 (-1), PvdA 20 (+1), D66 15 (-1), CDA 15 (+1), GroenLinks 7 (-1), ChristenUnie 5 (-), SGP 2 (-), PvdD 3 (-), Bejaarden 1 (-)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten