Zuid-Europa molesteert de euro

Geen categoriesep 11 2011, 12:45
Alleen nog maar Club Med-duiven in ECB.
De laatste ECB-havik is gevlogen; de Duitser Jürgen Stark kon niet meer opboksen tegen de laffe duiven in de ECB-top. Hij was een verklaard tegenstander van het opkopen van staatsobligaties door de ECB.
Momenteel ziet het Executive Board van de ECB er dus als volgt uit: Trichet (Frans), Constâncio (Portugees), Smaghi (Italiaans), González-Páramo (Spaans), Stark (Duits) vacant, Praet (Belg). En Straks wordt Trichet ook nog vervangen door Draghi, een - verrassing! - Italiaan. Indrukwekkend lijstje, niet? Ja, ze hebben allemaal uitstekende opleidingen genoten en de meesten hebben hun sporen ook in het bedrijfsleven verdiend. Uitstekend, alleen jammer dat het vertegenwoordigers der PIIGS zijn. Of moet ik BIPIGS zeggen? Nevertheless, de beurzen sloten vrijdag in het rood, want dit is een enorme dreun voor de euro.
Ik durf niet meer te spreken over fatale klappen en ultieme consequenties, want de euro blijft door bizarre kunstgrepen steeds maar weer drijven. Geloofwaardig is de munt nu echter niet meer, maar dat was ook al voordat Stark opstapte. De situatie is vergelijkbaar met die van een verdachte die moet verschijnen voor een rechtbankjury die volledig uit familieleden bestaat. Er is niemand buiten de rechtszaal die het verdict vertrouwt. Zo is het ook met de euro en de noodlijdende eurolanden. Voor die paar slome beleggers die het nog niet door hadden, is het nu officieel: de ECB heult met de Club Med.
Om het allemaal nog erger te maken: het gemarchandeer waar Stark zich tegen verzette is wederom een klap in het gezicht van het land waarvan het eurovoortbestaan afhangt. Wanneer trekt Duitsland een grens?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten