Geen gemeente zo onveilig als Amsterdam

Geen categorieapr 14 2014, 10:15
In de hoofdstad stegen veel delicten vorig jaar tegen de landelijke trend in.
Het aantal woninginbraken is in Amsterdam met 10 procent toegenomen. Ook het aantal overvallen is gestegen, met maar liefst 19 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Misdaadmeter' van het AD.
Dat in Amsterdam meer criminaliteit is dan in de meeste andere gemeenten ligt tot op zekere hoogte voor de hand. Het is immers de grootste stad van Nederland die jaarlijks ook nog eens door enkele miljoenen toeristen wordt bezocht. Zakkenrollen blijft dan ook een groot probleem. Het aantal aangiftes steeg vorig jaar met 24 procent. Vooral rond de Gay Pride en de troonswisseling werden er veel mobiele telefoons en portemonnees gestolen.
Wat verontrustender is, is dat de criminaliteit in de hoofdstad blijkbaar sneller toeneemt dan elders. Zo werd landelijk bijna 13 procent vaker aangifte van zakkenrollen gedaan. Landelijk is het aantal woninginbraken en overvallen zelfs afgenomen, met respectievelijk 4,6 en 17,6 procent. Ook waren er minder straatroven en mishandelingen in de meeste andere gemeenten.
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zei eerder dit jaar nog dat het "behoorlijk goed" ging met de veiligheid in zijn stad. Nou ja, "behalve qua liquidaties, inbraken en overvallen," zei hij.
Het is niet aan de Grachtengordel en in Amsterdam-Zuid waar het onveilig wonen is. Vooral in de stadsdelen West en Nieuw-West krijgt de politie maar moeilijk grip op de criminaliteit. Vooral jongeren, veelal van Marokkaanse afkomst, zorgen voor problemen. Het afgelopen jaar had er in deze buurten zelfs een golf van liquidaties plaats.
Gemeente, politie en hulpverleners spannen zich gezamenlijk in om de relatief kleine groep allochtone en criminele jongeren die zoveel ellende veroorzaakt aan te pakken. Dat heeft effect, maar blijkbaar niet genoeg.
Of dat de criminaliteitsstijging in zijn geheel verklaart, is onduidelijk. Maar als landelijk de veiligheid toeneemt, terwijl Amsterdam juist onveiliger wordt, dan is er iets geks aan de hand.
Aan gebrek aan ruimte in de gevangenis zal het in ieder geval niet liggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten