Geen spaargeld? Verstandig lenen doe je zo!

Geen categoriefeb 12 2018, 7:00
Nederlanders zijn een spaarzaam volk. Per persoon is er in Nederland gemiddeld 25.000 euro spaargeld, en een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 45.000 euro spaargeld. Dat dit gemiddelden zijn, blijkt echter wel wanneer we naar andere cijfers gaan kijken. Zo is namelijk gebleken dat 20 procent van de Nederlanders helemaal geen spaargeld heeft.
Waarvoor verstandig en verantwoord lenen?
De werkloosheid is weer erg laag na de crises en de lonen zijn intussen weer in de meeste branches gestegen. Toch heeft niet iedereen de mogelijkheid naast de normale uitgaven nog een gedeelte van zijn inkomen te sparen. En leven kan erg duur zijn tegenwoordig. Je zult altijd zien dat kosten nét op het minst goede moment komen. Bijvoorbeeld dat je vakantiegeld wilde gebruiken om je huis op te knappen of je auto of wasmachine te repareren. En dat dit dan al eerder moet gebeuren – nog voordat je je vakantiegeld hebt ontvangen – om nog duurdere reparaties te voorkomen.
Op dat moment kan een lening uitkomst bieden. Leen echter wel verstandig, dus niet om van het leven te genieten, maar omdat het echt nodig is. Haast de helft van de huishoudens heeft een lening, maar 61 procent van die huishoudens zou liever minder lenen. Hieronder vind je daarom zeven tips om verstandig en verantwoordelijk geld te lenen.
Leen niet meer dan je nodig hebt
Maak vooraf een begroting van de lasten die horen bij de lening, zowel afbetaling als rente. Kun je andere belangrijke dingen niet kopen vanwege die lasten, dan is een lening onverstandig. Laat je hierbij niet verleiden door aantrekkelijke advertenties op tv, radio of internet.
Vooraf checken of maandelijkse lasten reëel zijn
Een lening heeft je meer financiële mogelijkheden, maar moet natuurlijk wel terugbetaald worden. Weet je al wat de maandelijkse kosten zijn, zet dan vooraf al gedurende een bepaalde tijd maandelijks het leenbedrag opzij. Zo kom je erachter of je zonder risico of problemen maandelijks een dergelijk bedrag kunt missen.
Vraag meerdere offertes op
Door bij minimaal twee verschillende geldverstrekkers offertes op te vragen krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, maar ook van de kosten van een lening. Let goed op of er een vaste of variabele rente geldt.
Vergelijk niet alleen kosten, maar ook voorwaarden
Bij een vergelijking tussen diverse geldverstrekkers is het verstandig niet alleen te kijken naar de kosten van een lening en de looptijd, maar ook naar de bijbehorende voorwaarden. Is het bijvoorbeeld verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, en is het mogelijk kosteloos vervroegd af te lossen?
Check de vergunning van een geldverstrekker
Verstandig geld lenen doe je alleen bij een geldverstrekker die hiervoor een vergunning heeft bij de AFM.
Kies een looptijd die past bij het doel
Hoe minder je maandelijks aflost, hoe langer de looptijd van een lening zal zijn. Het lijkt goed om voor zo laag mogelijke maandlasten te kiezen, maar is het realistisch om over tien jaar nog steeds te betalen voor een reparatie aan je auto nu? Kies daarom de beste combinatie van zo laag mogelijke maandlasten bij een zo korte mogelijke looptijd.

Kijk ook naar de toekomst

Verstandig en verantwoord geld lenen betekent dat je gedurende de gehele looptijd geen problemen zult hebben met het afbetalen ervan. Ook niet bij tegenslagen in het leven, zoals het verliezen van je baan of arbeidsongeschiktheid.
Verstandig en verantwoord lenen voorkomt financiële problemen in de toekomst, iets waar zowel jij als de geldverstrekker bij gebaat zijn!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten