GeenStijl start grote STEMTELACTIE: 'Wij vertrouwen EU niet.' En: al 750 stemmentellers binnen

Geen categoriemei 06 2019, 12:00
In vijf dagen tijd zitten ze al op eenderde van het benodigd aantal stemmentellers.
GeenStijl roept mensen op om zich aan te melden voor het 'Stijlloze Stemmentellen.' De reden? De roze-bloggers vertrouwen de stemcomputers van de EU niet... en omdat Nederland op de dag van de verkiezingen op die manier toch nog iets van een uitslag krijgt. Brussel wil die uitslag namelijk pas op 26 mei bekend maken omdat op die dag in de meeste EU-landen gestemd wordt. Daarom zouden wij onze uitslag van 23 mei een paar dagen geheim moeten houden.
Knettergek natuurlijk, maar zo rolt de EU. Wel lekker voor die Brusselse autocraten. Zo hebben ze immers ook een paar dagen om onwelgevallige stemmen te doen verdwijnen.
Ah nee, zoiets zouden ze nooit doen. Toch?
Hoe dan ook, in haar oproep aan Stemmentellers schrijft GeenStijl:

"In Nederland bewaren we democratische stemformulieren geen vier dagen in een naar schimmel en houtrot riekende gemeentekelder, in Ons Land horen we op de avond van de verkiezingen wat de uitslag is. Zodat er niet gesjoemeld kan worden. Zodat er niet gerommeld kan worden. Zodat ook nooit de schijn van rommelen en sjoemelen kan ontstaan."

En:

Het is volgens de Kieswet toegestaan om bij het tellen van de stemmen aanwezig te zijn. Als het tellen is afgerond, moet de voorzitter van het stembureau desgevraagd de uitslag hardop voorlezen aan aanwezigen. Daar wil GeenStijl stemmentellers bij aanwezig hebben, die de uitslag vervolgens aan de website doorgeven. Met een statistische weging op basis van geografische electorale data en eerdere uitslagen per stembureau, zal dan een voorlopige uitslag worden berekend. Meer informatie over wat GeenStijl van plan is, en hoe het stemmentellen werkt, is terug te vinden in deze handleiding.

Het gaat voorlopig prima met het aantal aanmeldingen. Op dit moment hebben al zo'n 750 mensen laten weten maar wat graag mee te doen. Toen de website dit deed in 2014 ging het wat langzamer.
In totaal hoopt GeenStijl 2500 tellers binnen te halen. Maar let wel: dat is een minimaal nummer. Hoe meer, hoe beter, want hoe betrouwbaarder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten