Geert Wilders: 'Sluit nu de grenzen en pak Syriëgangers preventief op!'

Geen categoriemrt 22 2016, 16:00
"Wij moeten Zaventem voorkomen in Nederland," aldus de PVV'er.
En om ervoor te zorgen dat we hier geen grote aanslagen krijgen wil hij dat er hard wordt ingegrepen. Op Zoomin.tv legt hij uit wat hij daar precies mee bedoelt:

"Mijn oproep is [...] dat wij onmiddellijk onze grenzen sluiten en dat wij Syriëgangers zijn teruggekeerd preventief oppakken en vastzetten in Nederland, want, nogmaals, denk niet dat wat in België gebeurt niet in Nederland kan gebeuren. Dat kán hier gebeuren. Mensen die ons de oorlog hebben verklaard, die onze manier van leven om zeep willen helpen -- letterlijk, hebben we dat vanmorgen gezien hoe ze dat aan doen: met bommen en explosieven. Wij moeten dat voorkomen in Nederland."

Voor de duidelijkheid voegde hij daar nog maar een keer aan toe:

"Ik roep al heel lang dat de grenzen dicht moeten en dat we Syriëgangers moeten oppakken en dat zullen we nu eindelijk moeten doen."

Natuurlijk is er wel een probleem: we weten nog niet of de mensen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen in Brussel vandaag teruggekeerde Syriëgangers zijn. Misschien wel, maar misschien ook niet. Er zijn genoeg 'gewone' moslimextremisten die niet naar het ISIS-kalifaat zijn afgereisd, maar die de doelen van die radicale groepering wél delen.
Het is sowieso een goed plan om Syriëgangers op te pakken, maar dat betekent dus niet dat het risico op aanslagen daardoor daadwerkelijk significant verkleind wordt.
En wat de grenzen betreft: ook in dat opzicht weten we niet of dergelijke maatregelen geholpen hadden. Het probleem is niet (alleen) dat we de afgelopen maanden mogelijk flink wat extremisten geïmporteerd hebben, maar dat veel Nederlandse moslimextremisten hier geboren en getogen zijn.
Het is gemakkelijk voor Wilders om nu te roepen dat hij al die tijd gelijk had en dat zijn plannen onmiddellijk in de praktijk gebracht moeten worden, maar als we even normaal doen en naar de feiten kijken is het allerminst duidelijk dat die maatregelen daadwerkelijk geholpen zouden hebben.
Je zou denken dat zowel politici als journalisten het lef en het inzicht hadden om dat duidelijk te maken. Blijkbaar is het echter te gemakkelijk om nu snel wat politieke punten te scoren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten