Gegevens van bijna 600 Nederlandse leden Ashley Madison liggen op straat

Geen categorieaug 21 2015, 17:00
Zo'n 600 getrouwde Nederlanders waren lid van het gehackte Ashley Madison, een site voor getrouwde mensen die op zoek zijn naar een affaire.
De hack van de beruchte website heeft voor veel problemen gezorgd in Amerika, waar verreweg de meeste leden/klanten wonen. Zo werd eerder al bekend dat Josh Duggar, een bekende christelijke man die Amerikanen keer op keer vertelt dat ze een 'heilig' leven moeten leiden, lid was. Toen die informatie naar buiten kwam gaf hij toe "porno-verslaafd" te zijn en zijn vrouw te hebben bedrogen. Zijn reputatie - en die van zijn familie - ligt dus definitief in diggelen.
Als we de hackers moeten geloven zal het niet bij de Duggar familie blijven. Zo zouden meer dan 10.000 leden van Ashley Madison gebruik gemaakt hebben van een officieel emailadres van de Amerikaanse overheid. Daarbij gaat het met name om mensen die voor het ministerie van Justitie en het Witte Huis werken. In sommige gevallen zijn de individuen volgens de berichten "hooggeplaatst."
Ook in Nederland moeten enkele honderden getrouwde mensen zich ernstig zorgen maken. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt namelijk dat 594 Nederlanders lid waren van de website. Verreweg de meesten van hen wonen in de Randstad:
Van de 594 Nederlanders komen er 93 uit Amsterdam, 30 uit Den Haag en 26 uit Rotterdam. Andere gemeenten met meer dan tien gedupeerde gebruikers zijn met Utrecht (20), Haarlem (18) en Breda (12). Ook het kleine Brabantse plaatsje Wouw had vier betalende Ashley Madison-gebruikers. Gezamenlijk zorgden zij de afgelopen jaren voor 1731 creditcardtransacties; iets minder dan drie per persoon.
Ondertussen heeft de website gereageerd op de hack én op de publicatie van sommige gegevens. Diens CEO (de hoogste baas) laat weten geschokt te zijn door de hack - welke een "criminele daad is." Ook zegt hij dat hij zijn best zal doen om leden te beschermen en om de verantwoordelijke hackers voor het gerecht te slepen.
Tenslotte stelt de website Ashley Madison dat de hack een actie is "van mensen die hun normen en waarden willen opdringen aan de rest van de maatschappij." De site gaat verder:
"We accepteren het niet dat deze hackers hun ideologie willen opleggen aan de hele wereld."
Met 'hun ideologie' bedoelt Ashley Madison natuurlijk de opvatting dat het huwelijk heilig is en dat de huwelijkse gelofte serieus genomen moet worden door de betrokkenen. Met andere woorden: gewone normen en waarden.
Hoewel er dus mensen zijn die het vreselijk vinden voor de vreemdgangers kan een mens zich het volgende afvragen: als je het belachelijk vindt dat er mensen zijn die vinden dat iedereen het huwelijk serieus moet nemen, waarom ben je daar niet gewoon eerlijk over ten opzichte van je partner? Hoe is het bedriegen van je partner moreel verdedigbaar, maar het bekendmaken van dat bedrog niet?
Wat vind jij? Hebben de hackers het gelijk aan hun kant of Ashley Madison? En heb jij medelijden met de mensen wiens informatie nu op straat ligt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten