image1

Geld lenen is dat nou wel zo slim? Hier moet je op letten

Geen categorieokt 15 2019, 13:32
Sparen voor een grote uitgave is natuurlijk altijd de beste keuze, maar soms ka het even niet anders en heb je simpelweg extra geld nodig. Waar moet je nou op letten als je geld leent?
Een verbouwing, een nieuwe auto financieren of misschien wel de bruiloft van je dromen. Dit zijn zomaar een aantal situaties waarin je meer geld nodig hebt dan dat je op je rekening hebt staan. Op dit soort momenten kan een lening uitkomst bieden. Maar hoe ziet de leningenmarkt er eigenlijk uit? En hoe vermijd je risico’s. Hier heb je een aantal aandachtspunten die jou helpen bij het afsluiten van een lening.
Een lening afsluiten dat doe je niet zomaar, het is toch een vrij grote financiële stap waar je niet te licht over moet denken. Want geld lenen kost immers geld, dit komt door de rentes die gekoppeld worden aan de lening. Hierom is het goed om vooraf te weten waar je aan begint. Geld lenen kan je zowel helpen als pijn doen op het moment dat je moet terug betalen. Zo kan een te hoge rente je onnodig veel kosten en kan je jaren lang moeten afbetalen. Bovendien zorgt het aangaan van een lening voor een BKR-registratie. Dit kan betekenen dat je een lagere hypotheek kunt krijgen.
Leningen zijn er in allerlei soorten en maten. De bekendste zijn de persoonlijke lenig en het doorlopend krediet. Een persoonlijke lening geeft je de mogelijkheid om eenmalig een geldbedrag binnen een bepaalde periode terugbetaalt. Hierbij is de rente op voorhand besproken en staat dus vast gedurende de looptijd van de lening, je betaald dus elke maand hetzelfde aflossingsbedrag. Dit zorgt ervoor dat je precies weet wat de lening kost en kom je niet voor verassingen te staan.
Rentetarieven kunnen enorm verschillen per kredietverstrekker. Hierom is het verstandig om vooraf de rentes van de leningen goed te vergelijken. Leningen vergelijken is iets wat je veel geld kan schelen en het is zeker een aanrader om hier tijd in te stoppen. Een lening van 20.000 euro met een looptijd van 3 jaar kan namelijk bij Freo voor 3,8 procent maar bij concurrent Santander voor 7,8 procent. Het kan je over 5 jaar meer dan 2000 euro schelen wanneer je voor Freo kiest in dit geval!
Tot slot een laatste tip is ga nooit in water met een partij die flitskredieten aanbiedt. Dit is een krediet dat je van het een op het andere moment kunt aanvragen en dat binnen minder dan 24 uur op je rekening staat. Waarom moet je hier nou ver vandaan blijven? De rentepercentages van deze kredieten liggen vaak rondt de 14%, dit is namelijk door de overheid ingesteld als maximum. Hiernaast zijn er vaak extra kosten aan verbonden zoals administratiekosten. Dus zelfs in het geval dat je snel geld nodig hebt kun je het beste opzoek gaan naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet, want ook deze leningen worden tegenwoordig steeds sneller goedgekeurd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten