Gele Hesjes gaan weer los in Parijs nu ook tegen klimaatbeleid, ondertussen 100 mensen opgepakt

Geen categoriesep 21 2019, 18:00
Diegenen die dachten dat de Gele Hesjes passé waren komen vandaag bedrogen uit. In Parijs zijn duizenden demonstranten op de been tegen de Franse president Emmanuel Macron. Dit keer ook tégen het klimaatbeleid van de Franse regering. Parijs zette zo'n 7.500 agenten in tegen de demonstranten, via NOS Teletekst.
De Gele Hesjes zijn ondertussen symbool geworden van ongenoegen en onvrede. Niet alleen in Frankrijk hebben we ze gezien, maar ook in tal van andere landen. Bijvoorbeeld in Nederland, Belgie en Duitsland. Op de meeste plekken verlopen de demonstraties gemoedelijk, maar nabij de Champs-Élysées voerde de politie charges uit. Het is namelijk één van de gebieden waar demonstranten geen recht hebben om te demonstreren. Dat levert dan spectaculaire beelden op zoals onderstaande:

Franse politie voert charge uit

Ondertussen doen de Franse ordediensten er alles aan om demonstranten van de Gele Hesjes te weerhouden van nieuwe acties. Bijvoorbeeld door het inzetten van extra controles op weg naar Parijs. Zo meldt de Franse krant Liberation het getuigenverslag van de 26-jarige Antoine:

"Sinds ik vanmorgen op het station van Saint-Lazare aankwam, heb ik vier identiteitscontroles ondergaan, waarvan de politieman me naar mijn geslachtsdelen greep om er zeker van te zijn dat ik niets verstopte."

Nu de zomer definitief achter de rug is wordt steeds duidelijker dat de onvrede met de huidige Franse president aan lijkt te houden. Na enkele rustige maanden toch ineens een relatief grote demonstratie in Parijs. Maar zijn de Hesjes dan echt terug in Frankrijk? Dat ligt maar net aan hoe de toekomst eruit ziet. In ieder geval suggereren de peilingen dat Macron het beter doet dan vorige winter:
Veel zal daarom ook afhangen van de economische situatie in Frankrijk en de verdere stabiliteit in de Eurozone. Nu de groei iets afneemt en een aantal indicatoren op oranje staan is er maar weinig voor nodig om in Frankrijk opnieuw grote demonstraties te zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten