Gemeenteraadsverkiezingen: Turkse en Marokkaanse kiezers zijn massaal overgelopen van PvdA naar DENK

Geen categoriemrt 26 2018, 14:00
De PvdA nam de Nederturkse en Nedermarokkaanse jarenlang voor lief.
Decennialang vond de PvdA het volstrekt normaal dat Nederturken en Nedermarokkanen op haar stemden. Dat werd 'gewoon' gevonden. Tijdens verkiezingscampagnes trokken PvdA'ers allochtone wijken in waar ze "het gesprek" aangingen met de bewoners. Oh ja, vertelden de sociaaldemocraten hen, ze namen hen en hun zorgen écht serieus. Ja, de PvdA was er écht voor ze. Honderd procent. Kijk, ze hadden zelfs een paar allochtonen op de kieslijst gezet.
Wat ze er tijdens de campagnes niet bij vertelden was dat die Nederturken en Marokkanen op de kieslijst (en in fracties) alleen gebruikt werden als stemmentrekkers. Als ze eenmaal in de fractie kwamen -- op gemeentelijk niveau of in de Tweede Kamer -- kregen ze te horen dat ze vooral hun mond moesten houden en niets in te brengen hadden. Natuurlijk zijn er mensen -- met name zogenaamde integratie-havikken -- die dat prima vonden, maar het moet zo'n partij niet verbazen dat dergelijke kiezers zich uiteindelijk aansluiten bij een andere partij als die hun zorgen wel écht serieus neemt.
Dat is precies wat er in Amsterdam gebeurd is bij de gemeenteraadsverkiezingen. Nederturken en Nedermarokkanen hebben de PvdA massaal de rug toegekeerd en zijn overgestapt naar DENK:
https://twitter.com/Tino_Wallaart/status/978145979965890560
De PvdA moet zich zelfs zorgen maken over Surinamers en Antillianen. Het scheelt maar een procent of BIJ1, die andere nieuwe partij, had de PvdA onder dat deel van het electoraat verslagen. De volgende keer zal Sylvana Simons dat waarschijnlijk wél lukken.
Natuurlijk vindt de PvdA de opkomst van met name DENK (dat als landelijke partij écht een gevaar is) heel vervelend, maar het zou ze niet moeten verbazen dat hun allochtone kiezers nu massaal voor de partij gaan. Anders dan bij de PvdA worden zij en hun denkbeelden daar wél gerespecteerd en gewaardeerd, niet alleen hun stem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten