Genant: minister van buitenlandse zaken Zijlstra gedraagt zich als eerste de beste irritante toerist bij VN

Genant: minister van buitenlandse zaken Zijlstra gedraagt zich als eerste de beste irritante toerist bij VN

Als het er op aankomt is de Nederlandse politiek echt één en al kneuterigheid. Zeker als Nederlandse politici zich in het grote Amerika mogen bewegen.

Nederlandse politici in de Verenigde Staten? Aarggh... Dat levert meestal een hoop genante taferelen op. We herinneren ons misschien het bezoekje van toenmalig premier Balkenende aan George W. Bush nog wel. Als een zenuwachtig schooljongetje schudde Jan Peter de leider van de vrije wereld de hand. Of - recenter - een telefoontje van Rutte aan Trump, waarbij Rutte het noodzakelijk vond om het pasgekozen staatshoofd eraan te herinneren dat Rutte hem in de jaren '80 als toerist al een keer had gezien in Trump Tower, toen Trump de lift nam. 'De Donald' kon zich het voorval niet meer herinneren en merkte alleen sarcastisch op: "Het zal je leven enorm veranderd hebben." Au.

En in dat rijtje kunnen we nu nóg een hemeltergende anekdote laten optekenen: Halbe Zijlstra bezoekt New York. De minister van buitenlandse zaken is voor het eerst in New York, en heeft het daar net een beetje té zichtbaar naar zijn zin. Als hij dan ook nog de VN Veiligheidsraad in mag, dan komt het kleine jongetje in de VVD-bewindsman pas écht naar voren en waant hij zich als een kind in een snoepwinkel.

Hij roept de 'wereldvrede' uit en gaat enthousiast aan de slag met het wisselen van bordjes.

Zijlstra heeft zich vast kostelijk vermaakt, maar ik heb met gekromde tenen zitten kijken naar deze eenmansvertolking van Bassie & Adriaan op reis door Amerika. Laten we nu maar hopen dat de Russen of de Chinezen dit fragment niet onder ogen gekregen hebben, anders staan we helemáál internationaal voor joker. Want Nederlandse ministers in de Verenigde Staten: dat is altijd met een kneuterigheid waar de karige kaakjes van Drees nog u tegen zeggen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties