Gerechtigheid! Levenslang voor Afghaanse kansenparel die 19-jarige studente gruwelijk verkrachtte en vermoordde

Geen categoriemaa 22 2018, 17:00
Groot applaus onder het publiek dat vandaag vandaag was afgekomen op de uitspraak van de rechter in de zaak tegen de Afghaanse asielzoeker Hussein Khavari, toen deze zijn verdiende loon kreeg.
Het is een zaak die onze oosterburen al anderhalf jaar in hun greep houdt: de gruwelijke moord op Maria Ladenburger, een geneeskundestudente in Freiburg am Breisgau, in het uiterst zuidwesten van Duitsland. De piepjonge 19-jarige reed daar in doorgaans zeer veilige stad in de morgen van 16 oktober 2016 op haar fiets, toen ze opeens van haar fiets geduwd werd. Wat daarna gebeurde, is eigenlijk te gruwelijk om je voor te stellen: Hussen Khavari - zo heeft hij toegegeven - wurgde de vrouw, en vergreep zich daarna meerdere malen aan haar. Maar daar hield het niet bij op: na deze wandaden dumpte hij haar lichaam in de rivier - terwijl ze nog leefde. De vrouw was door al het geweld zwaar verzwakt, maar heeft volgens de politie nog zo'n uur voor haar leven gestreden in het water, voordat ze dan uiteindelijk verdronk. Khavari was zich hier geheel van bewust, maar zag geen reden om haar ergens in dat uur alsnog te helpen. Om kotsmisselijk van te worden.
Waarom de Afghaanse 'vluchteling' dit deed? Simpel: hij wilde seks. Een normaal mens zoekt zoiets binnen een relatie, of betaalt desnoods dames van lichte zeden daarvoor, maar niet deze kerel: voor hem was het de normaalste zaak van de wereld om dan maar een wildvreemde vrouw te verkrachten. En als je toch bezig bent, kun je haar net zo goed ombrengen, toch? Aldus zijn zieke logica.
Nu heeft de rechter dus bepaald dat meneer zijn leven lang achter de tralies mag doorbrengen. Toen dit vonnis uitgesproken werd, brak er luid applaus uit onder het publiek, dat natuurlijk meer dan opgelucht was dat Hussein de hoogst mogelijke straf voor zijn daden krijgt. Het brengt Maria natuurlijk niet terug, maar gerechtigheid is in dit soort zaken meer dan essentieel. Dat de strafoplegging zo zwaar zou uitvallen, stond echter niet vantevoren vast. Khavari zelf pleitte ervoor onder het jeugdrecht - dat in dit soort gevallen maximaal 15 jaar nor voorschrijft - te worden beoordeeld. Klein probleempje alleen: dat recht geldt in Duitsland tot 21 jaar, en de jongen heeft geen identiteitspapieren om zijn leeftijd te bewijzen. De rechter oordeelde echter dat, of hij nou net nog 21 is of niet, zijn daden zó gruwelijk zijn, ze met zoveel voorbedachte rade zijn uitgevoerd én dat de jongen zo weinig spijt betoont, hij levenslang verdient. Een zeer harde uitspraak dus.
En dit leeftijdsprobleem laat ook wel meteen weer zien wat het probleem is met zomaar zoveel mensen toelaten hier: je hebt uiteindelijk geen flauw benul wie je binnenhaalt. Het gros heeft geen papieren, en als ze al wat hebben, is er geen manier om te weten of die echt zijn: vooral Syrische paspoorten worden en masse vervalst. Extra saillant hier is dat de kansenparel al eerder in 2013, in Griekenland, veroordeeld was voor vergrijpen tegen een andere jonge vrouw. Hij werd daar tot tien jaar veroordeeld, maar mocht een luttele twee jaar later al met verlof. Hij nam meteen de benen, en kwam uiteindelijk in Duitsland terecht - dat dus kennelijk niets van zijn voorgeschiedenis afwist.
Wat halen we ons toch telkens op de hals, vraag ik me af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten