Gestoorde leider Noord-Korea provoceert weer met rakettest

Gestoorde leider Noord-Korea provoceert weer met rakettest

Alle waarschuwingen ten spijt heeft Kim-Jong-Un vandaag tóch weer een raket getest. Hij blijft daarmee olie op het vuur gooien. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson is er klaar mee. Hij drong er vrijdag bij de VN op aan om concrete stappen tegen Noord-Korea te ondernemen.

Het Noord-Koreaanse regime lijkt nu wel suïcidaal aan het worden. Of de propagandafabriek van Kim is op zijn minst een levensgroot diplomatiek experiment aan het uitvoeren. Hoe het ook zij: ondanks internationale waarschuwingen van o.a. China en de VS vuurde het communistische Noord-Korea vandaag een ballistische raket af. President Trump reageerde zoals gebruikelijk via Twitter op de provocatie.

Gisteren sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, de VN-veiligheidsraad nog toe over de situatie in Noord-Korea. Het AD van gisteren berichtte daar als volgt over:

Catastrofale consequenties

De minister drong er dan ook op aan dat de VN direct stappen moet ondernemen. ,,Als we nu niets doen aan het grootste veiligheidsrisico dat er is, heeft dat catastrofale consequenties. Het gevaar van een nucleaire aanval op Tokio of Seoul dienen we serieus te nemen. Het is een kwestie van tijd voor Noord-Korea erin is geslaagd om de afstand naar de Verenigde Staten te overbruggen.''

Buurland China liet vrijdag eerder aan Rex Tillerson weten dat het de sancties tegen Noord-Korea opvoert als dat land doorgaat met het testen van raketten. Welke sancties dat zijn is niet bekend. China is inmiddels wel gestopt met het importeren van Noord-Koreaanse steenkolen.

Dat we ondertussen in een gloednieuwe 'Koude Oorlog' terecht zijn gekomen wordt steeds duidelijker. Er zijn terecht twijfels over de werkelijke slagkracht van de Democratische Volksrepubliek Noord-Korea. Maar zelfs die twijfels beginnen te wankelen als Kim-Jong-Un ijskoud de waarschuwingen en retorische ultimatums aan zijn communistische laarzen lapt.

Juist testen met dit soort raketten zet iedereen weer op scherp. Een ballistische raket is een projectiel dat tijdens het afvuren wordt gestuurd naar een bepaalde bestemming. Onderweg volgt de raket een baan, net als een kogel of een steen die wordt weggegooid. De ballistische raket kan zomaar buiten de atmosfeer terechtkomen en in een noodvaart boven het doel weer naar beneden komen. In dat stadium zijn ze bijna niet meer te onderscheppen. Dat maakt deze raketten een van de meest gevaarlijke. Daar komt nog bij - en dat is waarom Noord-Korea uitgerekend met deze raketten test - dat de ballistische raket bij uitstek geschikt is als drager van een kernkop.

Om verdere escalatie te voorkomen zou het beter zijn om een einde te maken aan de agressie in Noord-Korea. Als het land inderdaad tot een geslaagde kern- of raketproef komt is het te laat. De gok nemen dat het een poppenkastspel is, lijkt mij in ieder geval erg onverstandig.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer