Gevreesde ISIS-beul 'Jihadi John' waarschijnlijk omgekomen

Gevreesde ISIS-beul 'Jihadi John' waarschijnlijk omgekomen

ISIS-strijder Jihadi John zou zijn omgekomen bij bombardementen van het Amerikaanse leger in Syrië.

Mohammed Emwazi, Jihadi John: het zijn namen die aan deze man worden gegeven. Maar waarschijnlijk is hij het beste bekend als de 'beul van ISIS'. Deze jihadist is te zien in meerdere gruwelijke video's, waar hij zijn slachtoffers, vaak gekidnapte westerlingen, onthoofdt met een mes. Zijn eerste bekende slachtoffer was de journalist James Foley, die op afschuwelijke wijze werd geëxecuteerd door de gemaskerde beul. Ook enkele ontvoerde Amerikanen, Britten en een Japanner zouden door hem zijn vermoord.

Het Amerikaanse leger heeft echter bekend gemaakt dat de man nu wellicht zelf aan zijn einde is gekomen. De Amerikanen zouden een luchtaanval hebben uitgeroepen op de 'hoofdstad' van het ISIS-kalifaat, Raqqa. Deze aanval zou er specifiek op gericht zijn geweest om de gevreesde ISIS-beul zelf eens een kopje kleiner te maken.

Het is niet geheel zeker dat hij daarbij is gestorven, maar het Pentagon zou gemeld hebben dat het "99 procent zeker is dat Jihadi John om het leven is gekomen".

Zijn dood zou zijn bespoedigd door gebruik van een drone. Deze drone had zijn locatie weten te bemachtigen en volgde de jihadist al enige tijd, toen hij in Raqqa een gebouw binnentrad. Toen hij het gebouw weer verliet is er een raket op hem afgevuurd, die dus met grote zekerheid zijn doel heeft getroffen.

De beul komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië, wat al snel bekend werd nadat hij in zijn video's met een opvallend Brits accent sprak. De Britse geheime dienst hield hem zes jaar geleden ook al in de gaten op verdenking van banden met terroristische organisaties, maar kon niet voorkomen dat hij naar Syrië afreisde.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties