Gevreesde ISIS-beul 'Jihadi John' waarschijnlijk omgekomen

Geen categorienov 13 2015, 10:00
ISIS-strijder Jihadi John zou zijn omgekomen bij bombardementen van het Amerikaanse leger in Syrië.
Mohammed Emwazi, Jihadi John: het zijn namen die aan deze man worden gegeven. Maar waarschijnlijk is hij het beste bekend als de 'beul van ISIS'. Deze jihadist is te zien in meerdere gruwelijke video's, waar hij zijn slachtoffers, vaak gekidnapte westerlingen, onthoofdt met een mes. Zijn eerste bekende slachtoffer was de journalist James Foley, die op afschuwelijke wijze werd geëxecuteerd door de gemaskerde beul. Ook enkele ontvoerde Amerikanen, Britten en een Japanner zouden door hem zijn vermoord.
Het Amerikaanse leger heeft echter bekend gemaakt dat de man nu wellicht zelf aan zijn einde is gekomen. De Amerikanen zouden een luchtaanval hebben uitgeroepen op de 'hoofdstad' van het ISIS-kalifaat, Raqqa. Deze aanval zou er specifiek op gericht zijn geweest om de gevreesde ISIS-beul zelf eens een kopje kleiner te maken.
Het is niet geheel zeker dat hij daarbij is gestorven, maar het Pentagon zou gemeld hebben dat het "99 procent zeker is dat Jihadi John om het leven is gekomen".
Zijn dood zou zijn bespoedigd door gebruik van een drone. Deze drone had zijn locatie weten te bemachtigen en volgde de jihadist al enige tijd, toen hij in Raqqa een gebouw binnentrad. Toen hij het gebouw weer verliet is er een raket op hem afgevuurd, die dus met grote zekerheid zijn doel heeft getroffen.
De beul komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië, wat al snel bekend werd nadat hij in zijn video's met een opvallend Brits accent sprak. De Britse geheime dienst hield hem zes jaar geleden ook al in de gaten op verdenking van banden met terroristische organisaties, maar kon niet voorkomen dat hij naar Syrië afreisde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten