Geweldige Tom Dumoulin wint tijdrit, wordt tweede in Algemeen Klassement Tour de France

Geweldige Tom Dumoulin wint tijdrit, wordt tweede in Algemeen Klassement Tour de France

Wat een geweldenaar.

Toen de etappe van vandaag -- een tijdrit -- begon ging iedereen ervan uit dat Primoz Roglic van Team Lotto-Jumbo een absolute toptijd zou neerzetten. De derde man in het klassement vanmorgen vroeg zou Tom Dumoulin misschien wel voorbij steven, en die zou zijn podiumplek (derde plaats) met hand en tand moeten verdedigen tegen Chris Froome, die de Tour al vier keer gewonnen heeft.

Nou, dat liep een beetje anders. Tom bleek vandaag namelijk 'gewoon' -- hij is immers wereldkampioen tijdrijden -- de sterkste. Het verschil met Froome was weliswaar een magere één seconde, maar ook dat telt. Roglic viel behoorlijk tegen en werd in het algemeen klassement gepasseerd door Froome. Daardoor heeft Team Sky niet één maar twee man op het podium. Met tussen hen in een Nederlander van SunWeb.

En daarmee heeft Dumoulin een geweldige prestatie neergezet. Hij is de eerste Nederlander op het podium van de Tour sinds Erik Breukink 28 jaar geleden. Een fantastisch resultaat, zeker als je bedenkt dat hij eerder dit jaar ook al tweede werd in de Giro d'Italia -- een ronde die hij vorig jaar won.

We mogen blij zijn. Ein-de-lijk hebben wij Nederlanders een wielrenner die in de grote rondes écht meedoet voor de eindoverwinning. Dit jaar kwam hij een minuut of twee te kort, maar geen mens die eraan twijfelt dat hij volgend jaar hoogstwaarschijnlijk gewoon wéér meedoet. En misschien dat het hem dan wél lukt.

Zelfs als dat niet zo is kan Dumoulin terugkijken op een geweldige Tour... en een geweldig jaar. Twee keer op het podium eindigen in twee grote rondes... dat kunnen er niet veel. Froome heeft hetzelfde gedaan (winnaar van de Giro, derde in de Tour), maar voor Dumoulin en Froome moeten we helemaal teruggaan naar het tijdperk van Marco Pantani om een renner te vinden die dat kon. Lance Armstrong in zijn hoogtijdagen probeerde het niet eens.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties