shutterstock 602603000

GGD slaat alarm! Waarschuwt kabinet voor mogelijke gezondheidsrisico's klimaatplannen!

Geen categorieokt 22 2019, 8:00
De angst voor de klimaatplannen is niet altijd compleet ongegrond, naast dat het plan een echte koopkrachtkiller is gaat de GGD zelfs nog een stukje verder. In een open brief naar minister Wiebes schrijven ze dat ze bang zijn voor de gezondheid. De bouw van windmolens en biomassacentrales in de buurt van woonplaatsen zien ze als een gevaarlijke trend!
Tien regionale GGD's eisen dat er meer onderzoek en aandacht komt voor de effecten van 'groene' energie op de gezondheid van mensen.

,We weten uit onderzoek bijvoorbeeld dat omwonenden van windmolenparken geluidshinder ervaren’’, zegt Arthur van Iersel, senior adviseur bij de overkoepelende GGD. ,,Daar moet het rijk rekening mee houden.’’

De GGD maakt zich vooral zorgen om de komst van de biomassacentrales. Binnen enkele jaren moeten er honderden centrales komen. Wat dit voor effect gaat hebben op onze gezondheid dat weet niemand.

De ervaringen met grootschalige biomassa zijn beperkt. We weten niet precies hoe groot de uitstoot is, en waar die neerslaat. Dat moet je van tevoren weten. Je kunt beter vooraf goed nadenken, dan achteraf spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan.’’

Eerder al, in 2016, klaagde er een flink aantal inwoners van Zwolle toen daar een biomassacentrale werd gebouwd. Veel mensen kregen last van continue hoofdpijn en kortademigheid.
De GGD wil een open en transparant onderzoek naar de effecten op onze gezondheid. Zelf menen ze dat een rol kunnen spelen in het onderzoek hiernaartoe. Een goed initiatief van de GGD wat zeker de aandacht verdient. Het is natuurlijk bizar dat het kabinet nog helemaal niet heeft gekeken naar de mogelijke gezondheidsrisico's.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten