Gierige graaiverzekeraar Menzis stopt met het vergoeden van mislukte ziekenhuisoperaties

Gierige graaiverzekeraar Menzis stopt met het vergoeden van mislukte ziekenhuisoperaties

Zorgverzekeringen zijn de hel, en vandaag werd dat punt nog maar weer eens een extra keertje onderstreept.

Zo langzamerhand zou je bijna sympathie gaan krijgen voor dat Nationale Zorgfonds van de SP, als je ziet wat de door partijen als VVD en CDA opgezette pseudo-zorgmarkt aan het doen is met de kwaliteit binnen de zorg. In een notendop is het probleem dat de machtigste partij in het hele zorgcircuit de zorgverzekeraars zijn geworden: you guessed it, bedrijven die helemaal geen zorg verlenen of ontvangen, maar slechts de financiële administratie regelen.

Of een patiënt blijft leven, sterft of beter wordt is niet het primaire doel van deze bedrijven. Nee, het belangrijkste doel is dat er winst wordt gemaakt. Dat is natuurlijk volkomen logisch, want winst maken is de heilige graal en de oermotivatie van elk bedrijf, maar het is echt een ramp dat zorgverzekeraars zo machtig zijn geworden dat ze ziekenhuizen allerlei perverse prikkels kunnen opleggen.

Menzis heeft kennelijk hospitalen zover gekregen dat ze er akkoord mee zijn gegaan om geen vergoeding meer te krijgen voor operaties die mislukten en dus een tweede keer gedaan moeten worden. Voortaan alleen nog maar één betaalmoment, ook als de dokter een fout maakt:

"Zorgverzekeraar Menzis heeft met tien ziekenhuizen en de Nederlandse Hart Registratie afspraken gemaakt over een nieuwe manier van betalen voor dotterbehandelingen en bypassoperaties. Tot dit jaar kreeg een ziekenhuis voor elke mislukte operatie die opnieuw moest worden uitgevoerd een tweede keer betaald."

Wat denk je dat het resultaat zal zijn? Precies: bange ziekenhuizen stoppen met het uitvoeren van risicovolle operaties. Niemand wil gekort worden op z'n betalingen, toch? Better safe than sorry, want voor je het weet moet je nog een keer bezuinigen op de avondmaaltijden en die zijn al zo karig gemaakt. Dus ja: stop maar met dubbel bypassen en ook met openhartoperaties. Veel te risicovol, en we willen niet gekort worden door Menzis!

En wie heeft uiteindelijk het nakijken? Precies: de patiënt. Die zich al jaren blauwbetaald voor de zorgverzekeringen maar die er - ra, ra, ra - steeds minder voor terugkrijgt. Shame on you, Menzis. Shame!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer