Gifbeker nog niet leeg voor CDA

Geen categoriejul 10 2011, 11:30
Voor het CDA is er nog steeds geen einde gekomen aan het electorale verval dat al sinds mei 2010 aan de gang is. In de recentste peiling van Maurice de Hond komt de partij terug op het all-time low, 13 zetels.
Omdat ook de ChristenUnie een zetel verliest, staan de christelijke partijen nu met zijn drieën op 21 zetels, een fractie van wat alleen het CDA al aan zetels had in zijn hoogtijdagen. Het enige licht in de christelijke politieke duisternis is ironisch genoeg de door alles en iedereen zo gehate SGP, die grijnzend een virtuele derde zetel mag bijschrijven. De partij mag zelfs hopen op meer, daar zeven procent van het electoraat de gereformeerden een kans geeft op een stem.
Voor het CDA is het een aanzienlijk treuriger situatie. De partij heeft nog steeds geen geheim wapen gevonden dat voor een opwaarts grafiekje in de peilingen kan zorgen. Mogelijk grijpt de partij de aanstaande benoeming van minister Piet Hein Donner als vice-voorzitter van de Raad van State aan om iemand met wat meer smoel in het kabinet neer te zetten.
Bronnen binnen de partij zeggen dat de vervanging van Donner hoofdzakelijk zal draaien om Mirjam Sterk. Sterk, die tijdens de vorige uitdeelronde van ministersposten zwanger was, wordt gezien als een zeer serieuze kandidaat voor het lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen. Maxime Verhagen is alleen bereid die functie op zich te nemen als hij kans maakt op het premierschap, wat op dit moment volstrekt niet aan de orde is.
De christen-democraten dubben nu over een manier om Sterk in de schijnwerpers te zetten. Dat kan zijn door haar minister van Binnenlandse Zaken te maken, maar een andere optie is om Gerd Leers naar BiZa te schuiven en de wat fellere Sterk op Immigratie en Asiel te zetten. Een derde optie is om Sterk buiten het kabinet te houden en Van Haersma Buma erin te gooien. In de fractie zal het Sterk weinig moeite kosten het fractievoorzitterschap te bemachtigen, van waaruit ze ook het nodige voor het CDA kan betekenen.
Het goede nieuws vandaag is dat het zetelverlies van het CDA gecompenseerd wordt door zetelwinst voor VVD en PVV, die allebei een zetel plussen. De VVD komt hiermee op 34 zetels uit, en laat daarmee zien nog steeds te profiteren van de kabinetsdeelname. Ook de PVV heeft met 26 virtuele zetels tegenover 24 echte, niet geleden onder de matiging van toon die nodig was om de gedoogconstructie gestalte te geven.
Afijn, de volledige uitslag ten opzichte van vorige week: VVD 34 (+1), PVV 26 (+1), SP 22 (-), PvdA 18 (-), D66 16 (-), CDA 13 (-1), GroenLinks 9 (-), ChristenUnie 5 (-1), SGP 3 (-), PvdD 2 (-), Bejaarden 1 (-)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten