Globale handelsconflicten hebben nog geen effect op economie: 2,9 procent groei

Globale handelsconflicten hebben nog geen effect op economie: 2,9 procent groei

Met onze open economie zou je verwachten dat Nederland veel last heeft van de globale handelsconflicten en het opkomend protectionisme. Niets is minder waar, want de geraamde groei is 2,9 procent volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economische groei blijft doorzetten.

Aan de groei droegen alle motoren van de economie, consumptie, investeringen en export, bij. Consumenten gaven 2 procent meer uit. De consumentenuitgaven stijgen nu al meer dan vier jaar op rij. In het tweede kwartaal werden vooral meer auto's en elektrische apparaten gekocht. Ook de uitgaven in de horeca namen toe.

De consumptieve groei is in in lijn met het feit dat de werkgelegenheid groeit en de lonen stijgen, waardoor de koopkracht toeneemt. Het consumentenvertrouwen is ook al bijna twee jaar hoog.

Chapeau hoor mensen, we hebben het maar weer voor elkaar. De regering zal deze cijfers ook gaan inzette als bewijs voor het succes van hun politieke programma. Rutte zal met een lach beweren dat de Kabinetten van Rutte Nederland uit de recessie hebben geholpen en de economie heeft laten groeien.

Misschien is dat waar, misschien ook niet. De economie is organisch, de economie is een complex samenspel tussen alle burgers en hun interacties en keuzes. Pinpointen wat voor beleidsvoorstel of wat voor politiek waarvoor zorgt, dat is erg moeilijk en geen enkel economisch model zou dat goed kunnen voorspellen of verklaren.

Daarnaast kunnen de negatieve effecten van de globale handelsoorlog nog op een later moment effect gaan hebben. De economie is misschien organisch, maar mensen willen graag denken dat het niet zo is, dus ze handelen naar vooroordelen en verwachting. Dat kan een domino-effect gaan veroorzaken.

Enfin, voor nu ziet het er alsnog positief uit, ook al zijn het maar ramingen. Gefeliciteerd Nederland, koploper in Europa.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties