Goed nieuws! In 10 jaar tijd is het aantal misdrijven met een kwart afgenomen

Geen categorieapr 29 2015, 19:00
Dit is gewoon fantastisch.
We kunnen klagen wat we willen, maar het gaat eigenlijk steeds beter met Nederland. Niet alleen staan we in de top-10 van de gelukkigste landen op aarde (op basis van welvaart en vrijheid), we doen het ook steeds beter op het gebied van criminaliteitsbestrijding.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er vorig jaar 8 procent minder misdrijven bij de politie gebeld dan in 2013. De criminaliteit neemt volgens het CBS al jaren af, maar de daling van het afgelopen jaar is het sterkst in de afgelopen tien jaar.
In totaal is het aantal misdrijven met een kwart afgenomen. En nee, dat komt niet door een verminderde aangiftebereidheid van slachtoffers. Als we straks niet op nummer één staan in de volgende top-1o van gelukkigste landen, weet ik het ook niet meer.
De cijfers gaan trouwens niet over winkeldiefstallen en dat soort zaken, maar over misdrijven die een 'high impact' hebben op de slachtoffers. Denk aan woninginbraken, straatroven en overvallen. Via de NOS:
Vooral de zogenoemde 'high impact crime' (woninginbraak, straatroof, overval en geweldsdelicten) nam in 2014 af. Het CBS zegt dat die daling komt door de extra politieaandacht die daarnaar uitgaat sinds de start van de Nationale Politie in 2012.
Hoewel de bereidheid tot aangifte in 2014 niet veranderde, is het aantal aangiftes ten opzichte van het jaar ervoor wel afgenomen. Mensen deden 174.000 keer aangifte van een high impact crime. Dat is 12 procent minder dan in 2013.
Het aantal aangiftes van straatroof en overvallen daalde het hardst, beide met 23 procent. Mensen deden 71.000 keer aangifte van inbraak uit een woning, een daling van 19 procent. Het aantal geregistreerde gewelds- en seksuele delicten daalde met zes procent tot 96.000.
Kortom, we zijn er nog lang niet, maar het gaat de goede kant op. Dat is ook weleens prettig om te horen. Als het aantal misdrijven ook de komende tien jaar weer met een kwart afneemt, kunnen we pas echt spreken van een groot succes in de strijd tegen criminaliteit. Ik ben benieuwd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten