Op deze unieke en succesvolle wijze pakt Rotterdam de criminaliteit in de stad aan

Het college met Leefbaar Rotterdam erin laat er geen gras over groeien.

Eigenlijk had de stad veel eerder een college met Leefbaar Rotterdam erin moeten hebben. Het nieuwe college gaat naleijk enorm voortvarend te werk in de strijd tegen de criminaliteit die de stad al jaren teistert. De havenstad staat bij veel mensen bekend als een criminele en onveilige stad, hoewel dat beeld niet altijd terecht is (je kunt er namelijk prima over straat in het stadscentrum).

Volgens de gemeente werkt de nieuwe aanpak van woninginbraken, overvallen en straatroven goed. Dit zijn de cijfers volgens de gemeente:

Door veel persoonlijke aandacht te besteden aan overvallers, is het aantal recidivisten van 51 naar 34 procent teruggebracht. Het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven nam ook af in 2014: er waren 24 procent minder straatroven en 10 procent minder overvallen en woninginbraken.

Maar hoe doen ze het dan? Wat is nu precies die baanbrekende aanpak van persoonlijke aandacht voor overvallers? Het betekent niet dat iemand van de gemeente op de thee gaat bij een crimineel. Nee, ze worden juist extra goed in de gaten gehouden en aan het werk gezet. De gemeente is deze maand begonnen met een nieuw project, Schoon Schip.

Met dat project, speciaal opgezet voor recidivisten, worden mannen met een bijstandsuitkering die meerdere keren zijn veroordeeld voor 32 uur per week aan het werk gezet. En wat voor werk. Oud-mariniers laten ze zwaar lichamelijk werk doen in de open lucht, maar wel buiten de stad. En wie weigert, kan rekenen op een lagere uitkering.

Zo houd je (potentiële) recidivisten dus tegen. Door ze constant bezig te houden, zodat ze helemaal geen tijd over hebben om criminele activiteiten te ontplooien. Ik ben benieuwd of dit nieuwe project voor nog minder straatroven, overvallen en inbraken zorgt. Als dat zo is, mogen de andere grote steden de Rotterdamse aanpak wat mij betreft integraal overnemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. HenkieAltea

  Jammer dat de dienst plicht is afgeschaft.
  Zou heel goed voor de integratie geweest zijn,of de buitenlanders zouden terug gaan naar het land van herkomst,is ook heel goed voor de autochtonen.
  Want gisteren bij koningsdag,zag je maar weinig of geen hoofd doeken,cq tenten op straat.

  1. Wachteres

   Jouw opmerking deed me denken aan een artikel uit 2012 op de site van AmsterdamPost.

   Bij de kroningsfeesten van de Britse koningin [duizenden mensen] waren er alleen maar blanke gezichten te zien, hoe de BBC ook zijn best deed om andere gezichten te fotograferen.

   http://vanfrikschoten.nl/adam-post-archief/adam_posts/4443-Waarom-alleen-roomblanke-En.html

 2. Simon Brouwenstein

  Leefbaar Rotterdam zet het beleid van de PvdA voort. Dat is best wel goed.

  1. -Harry

   Schoolvoorbeeld van je socialistische verknipte gedachtenkronkels , Jodocus !

   Krijg je nog iets van een bonus voor iedere one-liner ?

 3. Primo

  Het beleid van de PVDA heeft ervoor gezorgt dat de misdaad, vooral gepleegd door allochtonen, in Nederland tegen de plinten opklotst.

 4. Primo

  gezorgd.

 5. Ni28

  Goed dat de criminelen bezig worden gehouden zodat zij geen tijd voor misdaad hebben. Doet denken aan die sheriff in Arizona die de gevangenis is de woestijn leidde. Totdat zij misschien terug gevloten worden door de halvegare politiek.

 6. jonathan

  Dat is de aanpak wat je met de PVDA nooit van de grond krijgt en dus de criminaliteit significant hoog blijft. Goed dat Leefbaar Nederland met Eerdmans eens werk maakt van de lui die egoïstisch zijn en zich inlaten met criminaliteit. Goed dat de PVDA daar niet mee regeert. Net als in A’dam en vele andere steden/plaatsen uit het college zijn. Wordt het eindelijk mooier en vooral rechtvaardiger. Omdat ook de islam wordt aangepakt.

 7. jonathan

  Leefbaar Nederland moet Leefbaar Rotterdam zijn. Mijn excuus.

 8. Nicky

  Goed nieuws hoor, fantastisch

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.