Goed nieuws! De Nederlands export groeit hard en steeg met wel 7% in oktober

Geen categoriedec 14 2019, 21:00
Goed nieuws voor de Nederlandse economie! De export van goederen is met ruim 7% gestegen in vergelijking met oktober 2018. Afgelopen jaar was een 'mager jaar' nadat de liquiditeit in december 2018 opdroogde en Centrale Banken de rentes moesten verlagen om de economie te stimuleren. Eerder leek de productie alweer op gang te komen en nu zit de export van goederen ook weer in de lift, zo meldt het CBS.
[caption id="attachment_241581" align="aligncenter" width="575"]Bron: CBS.nl Bron: CBS.nl[/caption]
Zoals u op de bovenstaande grafiek kunt zien is de export van goederen flink gegroeid in oktober. Echter komt het CBS met een winstwaarschuwing voor december 2019: deze maand zal de export waarschijnlijk lager uitvallen dan in oktober en november. Onder meer vanwege negatieve trends aangaande de Euro-wisselkoersen. In oktober ging het in ieder geval goed en werden met name meer grondstoffen en apparaten geëxporteerd:

"In oktober 2019 groeide vooral de export van aardolieproducten, chemische producten, machines en apparaten. Het volume van de import was in oktober 4,4 procent groter dan een jaar eerder. Het volume van de goederenexport was in oktober 7,4 procent groter dan in oktober 2018, meldt het CBS."

Wel zijn er nog wat zorgen rondom de Duitse industriële productie die afgelopen jaar kromp, maar ook die trend lijkt door de renteverlagingen weer te worden gekeerd. Zodra de economie weer enkele weken weer op stoom is zullen ook consumenten mogelijk weer meer vertrouwen krijgen en dus meer consumeren.
Anders verwoord kan de 'recessieangst' dus weer de ijskast in. Voorlopig dan, want de economie blijft ten slotte koffiedik kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten