Goed nieuws! De Nederlands export groeit hard en steeg met wel 7% in oktober

Goed nieuws! De Nederlands export groeit hard en steeg met wel 7% in oktober

Goed nieuws voor de Nederlandse economie! De export van goederen is met ruim 7% gestegen in vergelijking met oktober 2018. Afgelopen jaar was een 'mager jaar' nadat de liquiditeit in december 2018 opdroogde en Centrale Banken de rentes moesten verlagen om de economie te stimuleren. Eerder leek de productie alweer op gang te komen en nu zit de export van goederen ook weer in de lift, zo meldt het CBS.

[caption id="attachment_241581" align="aligncenter" width="575"]Bron: CBS.nl Bron: CBS.nl[/caption]

Zoals u op de bovenstaande grafiek kunt zien is de export van goederen flink gegroeid in oktober. Echter komt het CBS met een winstwaarschuwing voor december 2019: deze maand zal de export waarschijnlijk lager uitvallen dan in oktober en november. Onder meer vanwege negatieve trends aangaande de Euro-wisselkoersen. In oktober ging het in ieder geval goed en werden met name meer grondstoffen en apparaten geëxporteerd:

"In oktober 2019 groeide vooral de export van aardolieproducten, chemische producten, machines en apparaten. Het volume van de import was in oktober 4,4 procent groter dan een jaar eerder. Het volume van de goederenexport was in oktober 7,4 procent groter dan in oktober 2018, meldt het CBS."

Wel zijn er nog wat zorgen rondom de Duitse industriële productie die afgelopen jaar kromp, maar ook die trend lijkt door de renteverlagingen weer te worden gekeerd. Zodra de economie weer enkele weken weer op stoom is zullen ook consumenten mogelijk weer meer vertrouwen krijgen en dus meer consumeren.

Anders verwoord kan de 'recessieangst' dus weer de ijskast in. Voorlopig dan, want de economie blijft ten slotte koffiedik kijken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
export Economie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties