Goed nieuws voor de opsporing van vermiste kinderen! Ambert Alert zal veel vaker en preciezer worden ingezet

Geen categorienov 09 2015, 15:00
De alarmdienst voor vermiste kinderen zal gerichter worden gebruikt.
Misschien heb je weleens gehoord van Amber Alert. Dat is een opsporingssysteem voor vermiste kinderen: als een kind waarschijnlijk ontvoerd is, en in gevaar verkeert, wordt het systeem ingezet. In heel Nederland krijgen mensen dan sms'jes met een signalement, is het bericht op digitale billboards te zien en via advertenties op Facebook. Op die manier kan heel Nederland meehelpen aan de opsporing van het ontvoerde kind, en komt hij of zij hopelijk snel weer veilig thuis. Het alarm wordt zo'n vier keer per jaar ingezet. Maar vanaf deze week zal dat veel vaker gebeuren.
Screen Shot 2015-11-09 at 14.26.13
Dat klinkt raar, maar het is zeer goed nieuws. De meldingen worden voortaan namelijk per regio doorgegeven. Op die manier kunnen de alerts worden verstuurd voor een specifieke regio, gemeente of zelfs buurt. Stel dat bekend is dat een kind in Rotterdam is ontvoerd en zich daar waarschijnlijk nog bevindt, kan er direct een melding worden uitgestuurd aan alle Rotterdammers via SMS, en via billboards langs Rotterdamse wegen, terwijl mensen in de rest van het land (nog) niet op de hoogte worden gesteld.
Irma Schijf van het Landelijk Bureau Vermiste Personen legt uit:

"We gaan nu rondom een bepaalde postcode een cirkel trekken en alle burgers in dat gebied waarschuwen over een vermissing die bij hen in de buurt speelt. Het gaat om kinderen die gevaar lopen. Niet altijd acuut levensgevaar, maar er zijn wel altijd omstandigheden die het noodzakelijk maken dat een kind snel gevonden wordt. Denk aan vrieskou en medicijngebruik."

[caption id="attachment_123854" align="aligncenter" width="683"]Irma Schijf van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (NOS) Irma Schijf van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (NOS)[/caption]
De opsporing van vermiste kinderen wordt dus veel efficiënter. Het heeft immers niet zoveel zin om mensen in Maastricht te laten zoeken naar een kind dat in Groningen wordt vermist. Bovendien is het heel belangrijk voor de privacy van een kind – de landelijke bekendheid die een Amber Alert met zich meebrengt, is niet altijd prettig als het kind eenmaal veilig thuis is.

"Door het bericht in een gebied te verspreiden dat niet groter is dan nodig, kunnen we de privacy van het kind beter beschermen. Het hele land is dan niet op de hoogte. En je schakelt mensen in die echt kunnen helpen door op te letten."

Laten we hopen dat de verbeteringen ervoor zorgen dat meer vermiste kinderen thuiskomen, en dat kinderontvoerders hiermee sneller worden gepakt. En daar kan jij aan meehelpen! Stuur een SMS met "AMBER" en je postcode naar 5100. Bijvoorbeeld: AMBER 1234 AB. Volg de alerts ook hier op Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten