Goed vanaf: 140 uur werkstraf voor oud-COA-directeur Albayrak

Geen categoriejan 28 2016, 16:00
Albayrak is vandaag veroordeeld door 140 uur werkstraf, waarmee ze er nog aardig goed vanaf komt.
De rechtbank in Den Haag heeft dit vonnis vandaag uitgesproken. Deze straf wordt haar opgelegd vanwege valsheid in geschrifte, maar er waren wel meer dingen niet in orde onder haar bestuur.
In 2011 kwam aan het licht dat er veel mis was bij het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Volgens oud-medewerkers was er onder haar bewind sprake van een ware "angstcultuur" bij de organisatie. Albayrak ging haar boekje vele malen te buiten, en rekende hard af met personen die haar hierin tegenspraken of op andere wijze kritiek op haar manier van doen hadden. De aanklacht die nu bewezen is geacht, is slechts één van de zaken die niet door de beugel konden.
Het ging hier specifiek over het gebruik van de dienstauto die Albayrak tot haar beschikking had. Zoals de naam al impliceert is deze bedoeld om ten behoeve van het COA gebruikt te worden. De wagen werd erg veelvuldig voor privédoeleinden gebruikt. Om het fiscaal gezien toch zó te laten lijken dat de auto op juiste wijze was gebruikt, gaf ze deze ritjes ook aan als werkgerelateerd. Hierbij werden medewerkers betrokken die achteraf afspraken in haar agenda zetten, zodat ze die kon declareren. Dit verhaal acht de rechtbank nu dus bewezen.
Albayrak zelf heeft echter altijd alles tegengesproken. Toen het verhaal voor het eerste naar buiten kwam, ontsloeg het COA haar op staande voet. Zij zag dit echter als ongegrond, een eiste een ontslagvergoeding van maar liefst zes ton. Het lijkt erop dat ze na deze veroordeling definitief kan fluiten naar dat geld: daar zal ze zich waarschijnlijk drukker over maken dan die 140 uur aan 'maatschappelijk werk' die haar te verrichten staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten