Grachtengordel begint oorlog tegen 'rechtse' oliebol

Geen categorienov 07 2014, 13:00
De oliebollenkraam moet zo snel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen, aldus de Amsterdamse grachtengordel.
De culture wars zijn nog lang niet voorbij. Na Zwarte Piet en hagelslag, moeten nu ook de oliebollenkramen eraan geloven. Een recensent van het Parool, zoals we allemaal weten niets meer en niets minder dan een Amsterdamse grachtengordelkrant, heeft de aanval geopend op oliebollenkramen en de mensen die er oliebollen komen kopen.
Xandra van Gelder schrijft over de kramen die zij sinds kort in de stad tegenkomt:

Het zijn lelijke wagens. De basis is een moderne stevige aanhangwagen met voorzieningen voor een serieuze keuken, terwijl de aankleding een gevoel van voorbije tijden wil oproepen. Het sentiment dat ze willen aanboren is die dieptreurige 'Hollandsche gezelligheid' die nooit heeft bestaan, hoe graag rechtse politici en verstokte mopperaars dat ook willen geloven.

De oliebollenkraam is een rechts fenomeen gebouwd op valse nostalgie, aldus de grachtengordelrecensent:

Aan welke tijd - toen geluk nog heel gewoon was - moeten we denken? De jaren vijftig? Dat lijkt me niet. Toen werd eten op straat beschouwd als een onbeschaafde bezigheid. Een beetje dame of heer dacht er niet over om happend of drinkend in de openbare ruimte te verkeren.

Het liefst wil Van Gelder dat de oliebollenkramen er alleen staan tussen Kerst en Oud & Nieuw, want ze vindt het maar verschrikkelijk, die oer-Hollandse gezelligheid die de kramen uitstralen. Liever heeft ze "strijdbare veganistische cupcakes". Ja, ze schrijft het écht:

Een voedselkar vier maanden op het trottoir stallen levert het stadsdeel al snel zevenduizend euro op. Misschien willen ze die inkomsten niet missen. Geef dan ruimte aan nieuw initiatief. De Rollende Keukens in Westerpark laten zien hoe het kan. Krakkemikkige caravans met soep, stoere Amerikaanse trucks met vette ribbetjes, en strijdbare veganistische cupcakes.

Nee, nee, en nog eens nee. Ik wil helemaal geen veganistische cupcakes. Wat is dat nou voor linkse onvreetbare hippietroep? Is een gewone cupcake niet goed genoeg voor mevrouw? Pff. Doe mij maar een extra grote portie oliebollen, het liefst zo vet mogelijk en met een hele lading poedersuiker erop. Hartstikke gezellig. Eet smakelijk!
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten