'Gratis' openbaar vervoer voor iedereen: vanaf volgende zomer kunnen Luxemburgers 'gratis en voor niets' met de trein, bus en tram

Geen categoriedec 06 2018, 12:00
Nou ja, gratis.
Ach kijk, wat leuk: de premier van Luxemburg, Xavier Bettel, heeft blijkbaar ook geleerd dat je hele volksmassa's letterlijk kunt omkopen. Hij doet dat door burgers vanaf volgende zomer 'gratis en voor niets' met het Openbaar Vervoer te laten reizen. Hij deed deze belofte eerder al om 'het milieu te beschermen' en, natuurlijk, om mensen een leuk presentje te kunnen aanbieden.

Bettel is net herkozen voor zijn tweede termijn. Hij had kiezers beloofd zich vooral in te spannen voor het milieu. Als hij zijn plan kan uitvoeren, wordt Luxemburg het allereerste land ter wereld waar openbaar vervoer helemaal niets kost.

Wel zijn er nog enkele vragen die beantwoord moeten worden. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met de eerste klasse als iedereen gratis kan reizen met het OV? En zullen stilte coupé's daadwerkelijk gerespecteerd worden? Of is het straks bomvol in de bus, trein en tram en kunnen forenzen helemaal geen werk meer verrichten op hun dagelijkse trips naar en van het werk.
Het meest merkwaardige aan deze hele actie is dat het OV al gratis was voor iedereen tot 20 jaar... en mensen boven de 20 hoefden slechts twee euro te betalen om twee uur lang te kunnen reizen. Blijkbaar denkt Bettel dat die anderen voor een extra twee euro opeens de auto laten staan. Zucht.
Natuurlijk heeft dit feitelijk helemaal niets te maken met het milieu. Meneer wil kiezers gewoon kopen. Blijkbaar trappen die daar nog in ook.
Het meest ironische? Dat 'gratis' OV is natuurlijk helemaal niet gratis. Er wordt immers wel degelijk voor betaald -- en wel door de belastingbetaler. Je zou denken dat Luxemburgers, die toch behoorlijk van het geld zijn, dat ook zouden beseffen, maar blijkbaar gaat dit simpele feit hen tóch boven de pet. Zielig, eigenlijk.
Afijn, de vraag is nu: welke Nederlandse partij eist dat 'wij' onmiddellijk hetzelfde gaan doen? Is het de SP of toch GroenLinks?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten