'Gratis' openbaar vervoer voor iedereen: vanaf volgende zomer kunnen Luxemburgers 'gratis en voor niets' met de trein, bus en tram

'Gratis' openbaar vervoer voor iedereen: vanaf volgende zomer kunnen Luxemburgers 'gratis en voor niets' met de trein, bus en tram

Nou ja, gratis.

Ach kijk, wat leuk: de premier van Luxemburg, Xavier Bettel, heeft blijkbaar ook geleerd dat je hele volksmassa's letterlijk kunt omkopen. Hij doet dat door burgers vanaf volgende zomer 'gratis en voor niets' met het Openbaar Vervoer te laten reizen. Hij deed deze belofte eerder al om 'het milieu te beschermen' en, natuurlijk, om mensen een leuk presentje te kunnen aanbieden.

Bettel is net herkozen voor zijn tweede termijn. Hij had kiezers beloofd zich vooral in te spannen voor het milieu. Als hij zijn plan kan uitvoeren, wordt Luxemburg het allereerste land ter wereld waar openbaar vervoer helemaal niets kost.

Wel zijn er nog enkele vragen die beantwoord moeten worden. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met de eerste klasse als iedereen gratis kan reizen met het OV? En zullen stilte coupé's daadwerkelijk gerespecteerd worden? Of is het straks bomvol in de bus, trein en tram en kunnen forenzen helemaal geen werk meer verrichten op hun dagelijkse trips naar en van het werk.

Het meest merkwaardige aan deze hele actie is dat het OV al gratis was voor iedereen tot 20 jaar... en mensen boven de 20 hoefden slechts twee euro te betalen om twee uur lang te kunnen reizen. Blijkbaar denkt Bettel dat die anderen voor een extra twee euro opeens de auto laten staan. Zucht.

Natuurlijk heeft dit feitelijk helemaal niets te maken met het milieu. Meneer wil kiezers gewoon kopen. Blijkbaar trappen die daar nog in ook.

Het meest ironische? Dat 'gratis' OV is natuurlijk helemaal niet gratis. Er wordt immers wel degelijk voor betaald -- en wel door de belastingbetaler. Je zou denken dat Luxemburgers, die toch behoorlijk van het geld zijn, dat ook zouden beseffen, maar blijkbaar gaat dit simpele feit hen tóch boven de pet. Zielig, eigenlijk.

Afijn, de vraag is nu: welke Nederlandse partij eist dat 'wij' onmiddellijk hetzelfde gaan doen? Is het de SP of toch GroenLinks?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer