Griekse ex-minister Varoufakis rekent keihard af met eurofiele Dijsselbloem: schoothondje van Duitsers

Geen categoriejul 21 2017, 21:00
Jeroen Dijsselbloem (PvdA) doet precies wat zijn Duitse meesters hem opdragen, schrijft Varoufakis in zijn nieuwe boek.
De voormalige Griekse minister van financiën, Yanis Varoufakis, heeft een onthullend boek geschreven over zijn onderhandelingen met EU-leiders. Hij doet een boekje open over zijn politieke tegenstanders in de EU-top, die wilden dat Griekenland meer zou gaan bezuinigen. De linkse Varoufakis wilde juist mínder bezuinigen en lekker doorgaan met geld uitgeven. Hoewel dat natuurlijk belachelijk is - een land moet niet meer uitgeven dan dat er binnenkomt - geeft Varoufakis' boek een interessant beeld van de gang van zaken binnen de EU.
https://twitter.com/socialeurope/status/888312286829355008?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fsearch%3Fq%3Dvaroufakis
Als Brussel iets wil, dan moet en zal het gebeuren, schrijft Varoufakis. Dat klinkt ons natuurlijk bekend in de oren - kijk naar het Oekraïnereferendum dat totaal genegeerd wordt. In eindeloze onderhandelingen werd Varoufakis onder druk gezet en voorgelogen door zijn buitenlandse ambtsgenoten. Met name de Duitse minister Wolfgang Schäuble was een grote tegenstander door te blijven hameren op bezuinigingen. Maar waar Varoufakis nog een zeker respect heeft voor Schäuble, heeft hij dat totaal niet voor zijn Nederlandse collega Jeroen Dijsselbloem - destijds voorzitter van de eurogroep.
Dijsselbloem is een schoothondje, schrijft Varoufakis, dat compleet aan de leiband loopt van Dutisland. Hij doet niets zonder goedkeuring van de Duitsers - sterker nog, hij trok ooit op het laatste moment een voorstel in toen zijn Duitse collega's het ermee oneens bleken te zijn:

"Tijdens een van de vele Eurotoppen doet de Nederlandse minister een voorstel om een bepaalde tekst te wijzigen, maar dan wordt hij gebeld door zijn Duitse collega. Die zegt dat hij het voorstel niet accepteert, waarna Dijsselbloem het schielijk intrekt. Varoufakis: ‘Hij zag eruit als een basisscholier die een standje krijgt van een strenge onderwijzer.’"

Wat ontzettend gênant! We hebben in Nederland dus een minister van financiën die niet zelf nadenkt, maar klakkeloos doet wat Duitsland wil. Duitslands wil is wet in de EU, of het nu gaat om Oekraïne, om asielzoekers of over bezuinigingen. Nederland verliest langzaam maar zeker het laatste restje soevereiniteit en eigenwaarde. Dankzij politici als Dijsselbloem en Rutte veranderen we in een provincie van de EU. We moeten dus uit de EU, voor het te laat is!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten