Politie laat criminelen massaal vrijuit gaan: half miljoen aangiftes gaan ongezien de prullenbak in

Politie laat criminelen massaal vrijuit gaan: half miljoen aangiftes gaan ongezien de prullenbak in

Maar liefst 511.000 van de 930.000 geregistreerde misdrijven werden vorig jaar door de politie niet vervolgd. Daarmee wordt dus ruim 55% van alle aangiftes tegen misdaden in Nederland gevolgd door een zogenaamd sepot: de politie doet er niets mee, en de crimineel in kwestie gaat vrijuit.

Jan Roos kreeg eerder deze week de volle lading over zich heen toen hij zich beklaagde over de politie, die belangrijke delen van diens taak tegenwoordig gewoon negeert. Hebben we het dan over het invullen van allerlei bureaucratische formulieren of het redden van katten uit bomen? Nee, we hebben het hier gewoon over hun kerntaak: misdaad bestrijden en daders oppakken.

In 2016 heeft de politie dat maar mondjesmaat gedaan, zo blijkt uit cijfers van de wetshandhavers zelfs. Meer dan de helft van alle misdaden heeft namelijk gewoon straffeloos kunnen plaatsvinden:

"De politie heeft vorig jaar zo’n 511.000 zaken na een interne screening afgewezen, omdat er onvoldoende opsporingsindicatie was. Op een totaal van 930.000 geregistreerde misdrijven is daarmee 55 procent van de zaken ongemoeid gebleven. Vooral aangiftes via internet worden niet in behandeling genomen.

Uit politiecijfers over 2016 blijkt dat nog eens 16.500 zaken vroegtijdig werden beëindigd omdat er te weinig mankracht voor was. In die zaken zijn er wél sporen die naar een dader wijzen, maar ontbreekt het de politie simpelweg aan capaciteit om de zaak verder uit te zoeken."

In verzorgingsstaat Nederland wordt nog wel eens vergeten dat de eerste verantwoordelijkheid van een overheid het zorgen voor veiligheid is. Uitkeringen, wegenbouw en het tegengaan van klimaatverandering zijn allemaal al dan niet nobele hobby's vergeleken met de oerverantwoordelijkheid van iedere staat om diens burgers te vrijwaarden van zoveel mogelijk criminaliteit.

Het gebeurt niet meer in Nederland, en dat is eigenlijk gewoon schokkend te noemen. Want er is maar één ding echter dan het schrikbeeld dat Jean-Claude Juncker het hier straks voor het zeggen heeft, en dat is het schrikbeeld dat optreedt als Willem Holleeder straks het meeste in de vaderlandse melk te brokkelen heeft.

Laten we hopen dat deze cijfers dus ook worden opgepikt aan de formatietafel (hallo Mark, Sybrand, Alexander en Gert-Jan!) en er iets gedaan kan worden aan dit schrijnende probleem. Want één ding is zeker: boeven moeten achter de tralies, en wee het land waar de schurken feest vieren in plaats van gevangenisvloeren schrobben.

Lees meer over:
Aangifte Politie criminaliteit

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer