GroenLinks-Kamerlid Özdil gaat tegen partijkoers in: 'schaf leenstelsel af'

Geen categoriemei 11 2019, 8:00
Zihni Özdil, onderwijswoordvoerder van GroenLinks in de Tweede Kamer, druist tegen de koers van zijn partij in. Wat hem betreft wordt het leenstelsel afgeschaft, terwijl vijf jaar geleden GroenLinks het kabinet Rutte II nog steunde om de basisbeurs af te schaffen. Özdil heeft een eigen voorstel.
de GroenLinkser is niet alleen in zijn kritiek op het leenstelsel. Ook de ChristenUnie en het CDA zijn duidelijk geen fan van het systeem. Wat Özdil opvalt, is dat de voordelen van het leenstelsel totaal niet uit blijken te komen. Kennelijk treft het de doorstroom van mbo en havo naar hbo, is er binnen gezinnen met krappe financiën toch minder animo voor geld lenen dan verwacht en is er ook te weinig geïnvesteerd in het onderwijs terwijl dit wel was beloofd.
Özdil walst hiermee wel totaal over de GroenLinks-koers heen. Het akkoord voor het leenstelsel liet in 2014 juist zien dat er met GroenLinks samen te werken viel. Dat er afspraken mee konden worden gemaakt. Nu begint dat idee dus nogal scheuren te vertonen, omdat Özdil een sterk signaal afgeeft.
Voor velen met een flinke studieschuld is het binnenkort problematisch. De rente dreigt te stijgen vanwege de wens van het kabinet om een langere looptijd te willen hanteren, van vijf naar tien jaar. De Europese Commissie gaf in 2017 al aan dat Nederlands onderwijs tot de duurste van Europa behoort.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten